Açıklama
SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMANIN TÜM AŞAMALARINDA SUÇLAMAYI REDDEDEN SANIK ALEYHİNDE HÜKÜM VERİLDİKTEN SONRA DOSYA YARGITAY AŞAMASINA GİTMİŞ OLSA BİLE TÜRK CEZA KANUNU KAPSAMINDA ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANABİLECEKTİR. BU DURUMDA SANIK VEYA MÜDAFİİSİ YARGITAYA GÖNDERMİŞ OLDYĞY TEMYİZ DİLEKÇESİNDE ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANMAK İSTEDİĞİ VE HANGİ HUSUSLARDA ETKİN PİŞMANLIK İÇEREN BEYANLAR VERECEĞİNİ DİLEKÇESİNDE BELİRTTİKTEN SONRA VEYA TEMYİZ DİLEKÇESİNDE YAZILMAMIŞ VE HENÜZ YARGITAY BİR KARAR VERMEMİŞ İSE EK OLARAK VERİLECEK OLAN BİR DİLEKÇE İLE ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNDEN FAYDALANILABİLECEKTİR. İŞBU DURUMA İLİŞKİN YAKIN TARİHTE VERİLMİŞ BULUNAN YARGITAY KARARINI SUNULMUŞTUR.
Karar
VERİLEN YARGITAY KARARI TERÖR SUÇU İÇİN VERİLMİŞTİR. ADİ SUÇLAR İÇİN ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNDEN FAYDALANILAMAYACAĞI ANLAMI TAŞIMAMAKTADIR.
FETÖ ÜYELİĞİ SUÇUNDA YARGITAY AŞAMASINDA DA ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANILABİLİR. BU DURUMDA YARGITAY KARARI BOZUP BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİNE GÖNDERİR
Temyiz edenin sıfatı, başvurunun süresi, kararın niteliği ve temyiz sebebine göre dosya incelendi, gereği düşünüldü;
Temyiz talebinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi;
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
Yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, ancak;
Tüm dosya kapsamına göre; sanığın silahlı terör örgütüne üye olma suçunun sübutu kabul, olay niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin edilmiş, incelenen dosyaya göre üyelik suçundan verilen hükümde bir isabetsizlik yok ise de; hüküm verildikten sonra temyiz aşamasında 29.03.2021 tarihinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğine dair dilekçe vererek bir kısım beyanlarda bulunan sanık hakkında TCK’nın 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlıktan faydalanma şartları açıkça anlatılmak suretiyle, beyanının teferruatlı olarak alınması, gerekirse ismini verdiği şahıslarla ilgili kolluk marifetiyle araştırma yapılıp teşhis yöntemine başvurulması, verdiği bilgilerin sanığın örgütte geçirdiği süre ve konumu itibariyle yeterli olup olmadığı da değerlendirilerek, sanık hakkında TCK’nın 221. maddesinin 4. fıkrasının 2. cümlesinde yazılı etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının karar yerinde tartışılıp sonucuna göre hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiğinin gözetilmemesi,
Kanuna aykırı, sanık müdafıinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün BOZULMASINA, 28.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren 20.02.2019 tarih ve 7165 sayılı Kanunun 8. maddesiyle değişik 5271 sayılı Kanunun 304. maddesi uyarınca dosyanın Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesine, kararın bir örneğinin Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 31.05.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Detaylı bilgi için bize ulaşın.
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.