Tenkis Davası Nedir Ve Zamanaşımı Var Mıdır ?Miras Hukuku kapsamında; miras bırakan kişi; özgür iradesiyle mallar üzerinde belli tasarrufları, bazı sınırlar dahilinde uygulayabilir. Ancak miras kalan kişilerin miras üzerindeki hakları kanunlar tarafından koruma altına alınmıştır. Kanunlar tarafından miras kalan kişinin yoksulluk yaşamaması için belli bir saklı pay belirlenmiştir. Bu saklı pay çiğnendiğinde mirasçı Tenkis davası açma hakkına sahiptir. Tenkis davası her mahkemeye açılamayan bir davadır. Tenkis davasında miras bırakan kişinin son yerleşim yeri dikkate alınır. Dava son yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesine açılır.Tenkis davasını açmak için miras bırakan kişinin hayatta olmaması gerekiyor. Miras bırakacak kişi hayattaysa bu dava hiçbir şekilde açılamaz. Ayrıca tenkis davası kanunda belirtilen süre içinde açılırsa geçerli olacaktır.
Tenkis Davalarında Zamanaşımı Ne Kadar? Kanunlara göre her davanın bir açılabilme süresi vardır. Zamanaşımı denen bu süre dolduğunda dava açma hakkı olmaz. Tenkis davasını açabilmek için mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrenmesi gerekir. Vasiyetname açıldıktan sonra her halde Tenkis davası açma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. 10 yıldan sonra dava açma hakkı düşecektir.
Miras halinde saklı pay sahipleri altsoy, anne, baba ve eştir. Altsoyun miras payının yarısı, anne ve babanın miras payının dörtte biri, sağ kalan eş için ise; alt soy ya da anne babayla mirasçıysa hakkın tamamı, diğer durumlarda payının dörtte üçü saklı pay oranlarıdır.