TÜRKİYE’DE İDARİ GÖZETİM ALTINDA TUTULAN KİŞİLERİN HAKLARI 3Uluslararası Koruma Başvurumu Yaptıktan Sonra Serbest Bırakılacak Mıyım ?
Uluslararası koruma başvurusunda bulunmanız hakkınızda verilen idari gözetim kararını ortadan kaldırmaz. Yetkili makamların kimlik ya da vatandaşlık bilgilerinizin doğruluğuyla ilgili ciddi şüpheleri varsa bu bilgileri tespit etmek amacıyla idari gözetiminizin devamına karar verebilirler. Benzer bir biçimde kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehlike oluşturduğuna kanaat getirilen kişiler ile idari gözetim altına alınmaması durumunda başvurusuna temel oluşturan unsurların belirlenemeyecek olduğu değerlendirilenler hakkında da idari gözetim uygulamasının devam ettirilmesine karar verilebilir.
Uluslararası Koruma Başvurumu aldılar Ama Beni Serbest Bırakmadılar. İtiraz Edebilir Miyim?
Uluslararası koruma başvurunuzun alınması doğrudan idari gözetimi durdurmamaktadır. Ancak idari gözetime karşı her zaman itirazda bulunma hakkınız mevcuttur. Türkiye kanunlarına göre idari gözetim kararları iki temel şekilde denetlenmektedir. Bu yollardan ilki valilik tarafından yapılacak düzenli değerlendirmedir ve özü itibariyle idari bir denetim yoludur. Valilik, hakkınızda verilen idari gözetim kararının devamının zaruri olup olmadığını her ay düzenli olarak değerlendirmekle yükümlüdür. Yapılacak bu değerlendirmelerin sonucunda valilik tarafından idari gözetim uygulamasına son verilmesi ya da devam ettirilmesi şeklinde bir karar alınabilir. Her halükarda bu düzenli değerlendirmelerin sonuçlarının size ya da yasal temsilcinize veya varsa avukatınıza gerekçeli olarak bildirilmesi gerekmektedir.
İdari gözetim kararına yargı yolunu kullanarak itiraz edebilirsiniz. Mevcut düzenlemelere göre idari gözetim kararına karşı yapılacak itirazları değerlendirmekle sorumlu makam Sulh Ceza Hâkimliğidir. Sulh Ceza Hâkimliğine başvuru yapmanız hemen salıverileceğiniz anlamına gelmemektedir. Kanun, ayrıca idari gözetim yerlerindeki makamlara, sunacağınız itiraz dilekçelerini derhâl yetkili sulh ceza hâkimliğine ulaştırma yükümlülüğü getirmektedir. Başvurunuzun beş gün içinde değerlendirilmesi ve sonuca bağlanması esastır. Sulh Ceza Hâkimliğinin vereceği karar kesindir. Verilen karar sonucu itirazınız reddedilse bile kanun uyarınca idari gözetim şartlarının ortadan kalktığı veya değiştiği iddiasıyla yeniden Sulh Ceza Hâkimine başvurabilirsiniz.
Uluslararası Koruma Başvurusunda Bulundum; Beni Serbest Bıraktılar. Acaba Başvurum Alınmış Oldu Mu? Şimdi Ne Yapmalıyım ?
Temel olarak üç nedenden ötürü serbest bırakılmış olabilirsiniz. Dolayısıyla yetkili makamlar tarafından size tebliğ edilen belgeyi çok iyi anlamanız yararınıza olacaktır. Bu sebeplerden ilki Türkiye’yi terke davet edilmiş olmanızdır. Hakkınızda bir sınır dışı kararı alınmış olabilir ve size Türkiye’yi kendi imkanlarınızla terk etmeniz için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar bir süre tanınmış olabilir. Eğer bu davete uymayı arzu ediyorsanız ancak yeterli mali imkanlarınız yoksa , lütfen ilerleyen sayfalardaki gönüllü geri dönüş seçeneğiyle ilgili bilgileri inceleyiniz. Ülkenize ya da daha önceden ikamet ettiğiniz ülkeye geri dönmekle ilgili endişeleriniz varsa, hakkınızda verilen sınır dışı kararına itiraz etmeniz de mümkündür.
Salıverilmenizin ikinci nedeni serbest ikamete geçirilmeniz olabilir. Ancak, Türkiye’de uluslararası koruma başvurusu yapan kişilere istedikleri ilde ikamet etme hakkı verilmemektedir. Yetkililer sizi ikametiniz için uygun görülen başka bir ile yönlendirecektir. Özellikle tercih ettiğiniz veya yakınlarınızın yaşadığı bir il varsa bunu başvuru sırasında İl Göç İdaresi Müdürlüğü (İGİM) yetkililerine ve/veya daha öncesinde BMMYK yetkililerine belirtmeniz önemlidir. GİGM tarafından bu ilde ikametiniz için izin verilmesi mümkün olabilir. Ancak tercihinizin dikkate alınabileceğinin de garantisi yoktur. GİGM’in ikametiniz için belirlediği ile en geç 15 gün içinde gitmeniz ve bu ildeki İGİM’e kayıt yaptırdıktan sonra İGİM’in yazılı iznini almadan şehrinizden ayrılmamanız çok önemlidir. İkamet ilinizi izinsiz terk etmeniz durumunda uluslararası koruma başvurunuzu “geri çekmiş sayılırsınız” ve hakkınızda sınır dışı kararı verilebilir. İGİM, sizden, belirli aralıklarla bildirimde bulunmanızı talep edecektir.
Salıverilmenizin üçüncü nedeni ise uluslararası koruma başvurunuz hakkında alınan olumlu kararın ardından tarafınıza uluslararası koruma statüsü verilmesi olabilir. Bu ihtimalde de bir ile yönlendirilecek ve en geç 15 gün içinde yönlendirildiğiniz ile giderek İGİM’e kayıt yaptırmanız gerekecektir. Ek olarak, uluslararası koruma statüsü sahiplerinin de bildirim yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatırız. İdari gözetim sonrasına sürece dair diğer sorularınız ve ayrıntılı bilgi için Mülteci Hakları Merkezi ile temasa geçebilirsiniz.
İdari Gözetim Altındayım Ve Uluslararası Koruma Başvurumla İlgili Olumsuz Karar Verildiğini Öğrendim. Bu Ne Anlama Geliyor?
Uluslararası koruma başvurunuz hakkında olumsuz karar verilmesi, başvurunuzun reddedildiği anlamına gelir. Öncelikle bu kararın tarafınıza ya da yasal temsilcinize veya varsa avukatınıza tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu karara karşı itiraz edebilirsiniz. İdari gözetim altındaki kişilerin uluslararası koruma başvurularına ilişkin değerlendirmeler ağırlıkla hızlandırılmış usul çerçevesinde yapıldığı için, olumsuz karara itiraz edebilmeniz için esas yol yargı yoludur.
Benzer bir biçimde, uluslararası koruma başvurunuz yetkililer tarafından ‘kabul edilemez başvuru’ olarak da değerlendirilmiş olabilir.• Farklı bir gerekçe öne sürmeksizin aynı başvuruyu yenilediyseniz,• Kendi adınıza başvuru yapılmasına dair muvafakat verdikten sonra haklı bir neden göstermeksizin ya da başvurunuzun reddedilmesinin ardından farklı bir gerekçe öne sürmeksizin ayrı bir başvuru yaptıysanız,• İlk iltica ülkesinden geldiyseniz veya• Güvenli üçüncü ülkeden geldiyseniz başvurunuz ‘kabul edilemez başvuru’ olarak nitelendirilebilir.
Hızlandırılmış değerlendirme sonucu verilen kararlarda olduğu üzere, kabul edilemez nitelendirilen başvurulara ilişkin de tek itiraz yolu yargısal yoldur.
Her iki durumda da olumsuz kararın tarafınıza tebliğ edilmesinden itibaren en geç 15 gün içinde sizin ya da yasal temsilcinizin veya varsa avukatınızın olumsuz karara karşı idare mahkemesine itirazda bulunmanız gerekmektedir. Bu başvurunuzun doğrudan idari gözetimi sonlandırmayacağını da hatırda tutmanız önemlidir.