Senet iptali ve çekişmesiz yargı ticaret mahkemesiT.C.Yargıtay11. Hukuk Dairesi
Esas No : 2012/404Karar No : 2012/12243Karar Tarihi : 11.7.2012
Bu durumda, Yargıtay Kanunu madde 15 yönünden içtihatların birleştirilmesi gerekeceği düşünülebilecektir.
Davacı vekili, müvekkilinin İ.. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterdiğini, bu faaliyet nedeniyle müşterisinden ciro yolu ile aldığı …bank Çankaya/Ankara şubesine ait 31.12.2011 keşide tarihi, … numaralı, 13.000.00 TL.lık çeki tahsil edemeden zayi etmesi nedeni ile mağdur olduğunu belirterek bu çekin zayi nedeni ile iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı HMK’nın 382.e/6 ve 383.maddesi gereğince kıymetli evrak iptali davalarına bakma görevinin Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilerek dosyanın Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmedilmiştir.
Karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
İstem, kıymetli evrakın zayii nedeniyle iptaline ilişkindir.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren HMK’nın 383.maddesinde çekişmesiz yargı işleri ile ilgili olarak “aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece” sulh hukuk mahkemesinin görevli olacağı öngörülmüştür. Bu bağlamda konuya yaklaşıldığında, TTK’nın 563 vd.maddelerinde düzenlenen kıymetli evrakın zayi nedeniyle iptaline ilişkin davaların gerek 1086 sayılı Kanunun yürürlükte kaldığı süreçteki yargısal uygulama ve gerekse de 6100 sayılı HMK’un 383/2-e/6 maddesi uyarınca ticaret hukukuna dahil çekişmesiz yargı işi niteliğinde olduğu açıktır. Bu nedenle, ilk bakışta, bu nitelikteki davaların da sulh hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği ileri sürülebilecektir. Ancak bu nitelikteki davalar ve/veya HMK’da tercih edilmiş tanımıyla işlerin, aynı zamanda TTK’nın 4.ve 5. maddeleri uyarınca ticari dava ve/veya iş niteliğinde bulunduğu da kuşkusuzdur. TTK’un 4 ve 5. maddesinin özel nitelikte birer usul hükmü niteliğinde bulundukları düşünüldüğünde, bu davalar ve esasen ticaret hukukuna dahil ve mahkemece görülecek olan çekişmesiz yargı işlerinin tümü bakımından görevli mahkemenin tayininde, HMK’nın 383.maddesinde belirtilen hükmün aksine ve özel bir düzenlemenin var olduğunda duraksanmamalıdır. Bu durumda TTK’nın 5.maddesi başlığı ile birlikte nazara alındığında, ticaret hukukunda yer alan çekişmesiz yargı işleri bakımından asıl görevli mahkemenin asliye ticaret mahkemesi olduğu, ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerler bakımından ise asliye hukuk mahkemesinin görevli kabul edilmesi gerektiği açıktır. Nitekim, 6100 Sayılı HMK ile aynı tarihte kabul edilen 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 757/1.maddesinde bu tür işlerde ticaret mahkemelerinin görevli kabul edilmesi gerektiği açıktır. Nitekim,6100 sayılı HMK ile aynı tarihte kabul edilen 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 757/1.maddesinde bu tür işlerde ticaret mahkemelerinin görevli olduğunun belirtilmiş olması da yasa koyucunun iradesinin de Dairemizin yorumu yönünde olduğunu göstermektedir.
Tüm bu nedenlerle, mahkemece yazılı gerekçe ile görevsizlik kararı verilmiş olması doğru olmamış, davacı vekilinin temyiz itirazının kabulüyle kararın bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile yerel mahkeme kararının BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 11.07.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Related Posts
25 Ocak 2021
DAVA DİLEKÇESİNDE SEHVEN FAİZ TALEBİNDE BULUNULMAMASI VE İLK DAVADA İSTENMEYEN FAİZ ALACAĞI
Daha fazla oku
24 Ocak 2021
Araç Alımında Alıcının Araştırma Yükümlülüğü Yoktur, Satıcının Bilgilendirme Yükümlülüğü Vardır
Daha fazla oku
20 Ocak 2021
İtibari Hizmet Süresinin Tespiti Ve Sigortalılık Süresine Eklenmesi Talebinin Şartları Ve Hangi İş Kollarında Geçerlidir
Daha fazla oku
24 Ocak 2021
Bir Alacağa Karşılık Olarak (Kıdem Tazminatı) Borçlu Tarafından Kambiyo Senedi Verilmesi Kambiyo Senedi İle Ödemedir
Daha fazla oku
28 Ocak 2021