Taşerondan Kadroya Geçen 4D’li KHK Kadrolu İşçilerin Maaş Zammı Sorunu
02.04.2018 itibariyle yüzbinlerce hatta milyonlarca taşeron işçi KHK ile 4D olarak adlandırılan kendine has düzenlemeler içeren kadroya gecişi sağlanmıştı.
Kadroya geçiş sırasında bu işçilerin tüm mali haklarının korunacağı belirtilmiş bunun yanı sıra imzalanan toplu iş sözleşmesi hükümleri ile de geçiş sonrası dönemdeki işçilik hak ve alacakları ve zamlar hususu imza altına alınmıştı.
Ancak karşımıza çıkan en büyük sorun maaş zamları hususunda yaşandı. Nitekim sözleşmesinde asgari ücretin yüzde 40 ı (…..% 10,20,30,40 oranlar işçiden işçiye değişmektedir) alır şeklinde hüküm bulunan işçilere toplu iş sözleşmesi hükümleri gereği uygulanacak %4 +%4 zammın da bireysel sözleşmelerde belirtilen asgari ücretin ( %10,20,30,40 vb ..) kadarının üzerine eklenmesi gerekirken uygulamada böyle olmadı sadece asgari ücretin üzerine 4+4 zamlar verilerek maaş ödemeleri devam etmekte.
Bu durum da tüm mali hakları ile idareye devrolanan işçilerin bireysel iş sözleşmesindeki hakkın dikkate alınmaması sonucunu doğurdu.
Sonuç olarak yüzde farklarını alamayan milyonlarca çalışan bu belirsizliğin netleşmesini merakla bekliyorlardı
.
Bir yandan beklemek yerine uyuşmazlığı yargıya taşıyan işçilerin tespit ve geriye dönük birikmiş alacaklara ilişkin davalar devam etmekte.Ankara Bölge adliye mahkemesi yanı sıra bir çok yerel mahkeme işçileri haklı bularak olumlu yönde kararlar vermekteydi ve son olarak
Yargıtay da son olarak bu davaları olumlu yönde sonuçlandırdı
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ ESAS : 2020/5664
KARAR : 2020/14047
“……………Dairemizce onama kararı verilen 19.10.2020 gün ve 2020/6669 E. 2020/12373 K. sayılı ilama konu uyuşmazlıkta davacı işçinin kadroya geçişi aşamasında işverenle imzalanan iş sözleşmesinde açıkça asgari ücretin %25 fazlasının ödeneceğinin kararlaştırıldığı görülmektedir.
Belirtmek gerekir ki; kadroya geçiş aşamasında işverenle imzalanan iş sözleşmesinde asgari ücretin belli bir oranda fazlasının ödeneceği kararlaştırılmışsa sözü edilen kural, her asgari ücret artış dönemi için işvereni bağlar. Bu nedenle Dairemizin sözü edilen onamaya dair kararında iş sözleşmesinin açık hükmü gereği ücret farkı ile diğer fark işçilik alacaklarının kabulüne dair sonuca gidilmiştir……………..”
Kanaatimize gelirsek sendikalar kanununda açıkça belirtildiği üzere işçilerin bireysel sözleşmesine aykırı olarak toplu iş sözleşmesi hükümleri yorumlamaz,kadroya geçiş sırasında işçilerin mali hakları aynen korunacağı da yasal düzenlemede açıkça ortada.
Dolayısıyla hukuki uyuşmazlığın yargı da işçi lehine kesinleşmesi, geriye dönük hakların iadesi ve bu aşamadan sonrası hakların da yüzdelik haklar tanınarak devamı için açılan tespit davalarının da mevcut düzenlemeler ışığında yüksek olasılık olarak görmekteyiz.
Özellikle bu aşamaya kadar idarenin yüzdelik ücret farkı haklarını farklı yorumlarla uygulamaktan kaçınması nedeniyle açtığımız davada verilen tespit kararı bu aşamadan sonra idarenin hukuka uygun olarak haklarınızı vermeye başlaması ve farklı yorumlarla yüzdelik ücret farkıni uygulamaktan kaçınmasını sağlayacaktır.
Süreci sağlıklı bir şekilde ilerletmek adına mutlaka bir avukatla görüşmenizi önemle tavsiye ederiz.
Akıllar Avukatlık Ofisi olarak Gaziantep ilindeki kamuya geçen 4d li işciler için açılacak davalarda hukuki yardım vermekteyiz ve davaları yürütmekteyiz