Sahte (Fake) sosyal medya (Twitter, Facebook, Instagram vb) hesapları açılması ve bu hesaplar üzerinden suçlar işlenmesi daha sık gündeme gelmeye başlamıştır.
Sosyal medya kullanıcı sayısı dünya çağında iki buçuk milyarı geçmiştir. Facebook, Twitter, Instagram olmak üzere sosyal medya alanlarının yayılması beraberinde bir takım suçları da beraberinde getirmiştir.
Bu alanda uzman bilişim avukatı sosyal medya konusunda uygulamada en sık karşılaştığımız ve yardımcı olduğumuz suç tiplerinin bazıları şunlardır:
(Fake) Sahte Facebook hesabı
(Fake) Sahte Twitter hesabı
(Fake) Sahte Instagram hesabı
Bu hesaplar üzerinden hakaret suçları
Bu hesaplar aracılığıyla işlenen tehdit ve şantaj suçları
Özel hayatın gizliliğini ihlal
Dolandırıcılık suçu
Şantaj suçu
Sahte Sosyal Medya Hesapları Üzerinden İşlenen Bilişim Suçları
Fake hesaplar üzerinden işlenen suçların başında özel hayatın gizliliğini ihlal suçu gelmektedir.
Mağdurun isim ve soyismini hatta bazı durumlarda mağdurun fotoğrafını da kullanarak açtığı sahte hesaplarda mağdura ait özel hayata ilişkin bilgiler paylaşması ya da mağdurun fotoğraflarının , videolarının yayınlanması özel hayat ihlali niteliğindeki suçlardır.
Kişiye ait özel bilgileri, fotoğrafları , videoları sahte hesaplar üzerinden paylaşan kişi, işlediği suçun mağdur üzerindeki etkisini artırmak için bazen sahte hesap üzerinden mağdurun aile ve yakınlarını da arkadaş olarak eklemektedir.
Sosyal medya hesaplarının hacklenmesinin ardından ele geçirilen özel mesajlaşmaların sahte hesaplar üzerinden yayınlanması da haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu teşkil etmektedir. Bu suç tipiğinde fail, mağdura ait ele geçirdiği bazı yazışmaları paylaşarak mağdurun haberleşme gizliliğini ihlal etmektedir.
Sosyal medya üzerinden en çok işlenen başka suç tipi internet yoluyla şantaj suçudur. Kişilere ait görüntüleri yayınlama tehdidi başta olmak üzere mağdura ait bir takım özel bilgi ve görüntüler üzerinden tehdit suçu ve şantaj suçu işlenmesi de en sık karşılaştığımız bir suç tipidir.
Bu suç tipi genel olarak internet sitelerinde tanışılan kişiler tarafından işlenmektedir. Fail, mağdura belirli bir güven verdikten sonra, mağdurun fotoğraf veya video şeklinde özel görüntüsünü almakta ardından bazen ilişkiye bazen de para vermeye zorlamak için şantaj malzemesi olarak kullanmaktadır.
Sahte sosyal medya hesabı üzerinden işlenen bir başka bilişim suçu ise dolandırıcılıktır. Ürün bedelini aldığı satışı konu ürünü teslim etmeme veya mağdurun akraba veya arkadaşlarının sosyal medya hesaplarına mesaj gönderip mağdur adına borç isteme ya da internet üzerinden arkadaşlık kurup ve bazen de evlilik vaadinde bulunup mağdurdan “borç” adı altına para almak gibi eylemler de sahte hesaplar üzerinden işlenen ve dolandırıcılık niteliği taşıyan suçlardır.
Yine benzer şekilde başkası adına açılmış hesap üzerinden mağdurun bilgisi ve onayı olmadan suç işlenmesi örneğin sahte hesap üzerinden hakaret teşkil eden bir takım paylaşımlar yapılması da iftira suçu teşkil edebilecek eylemlerdir.
Sahte (Fake) Hesapların Kapatılması
Sahte olarak açılan sosyal medya hesapları, adına açılan hesap sahibi açısından ciddi bir mağduriyet teşkil ettiğinden bu hesapların vakit kaybedilmeden kapatılması son derece önemlidir.
Sahte olarak başkası adına açılan ve “fake” olarak tabir edilen sosyal medya hesaplarının hukuken kapatılmasının yolu ise bu konuda uzman bir bir bilişim avukatı ile çalışmaktadır.
Twitter, Youtube, Instagram ve Facebook gibi belli başlıca sosyal medya sitelerinde sahte hesapları kapatma ve bu hesaplar üzerinden yapılan içerik paylaşımlarının kaldırılması konusunda internet ve bilişim avukatı olarak çok kısa sürede sonuç almaktadır.
Bu konu hakkında benzer makaleelr için tıklayın