Taahhüdü İhlal Suçunda Verilen Karara İtiraz Nasıl Yapılır ?
Bir taahhüt var ve borçlu bu taahhüdünü ihlal etmiş yani vadesi gelmesine rağmen borcu ödememiş ise alacaklı icra ceza mahkemesine yapacağı bir şikayet başvurusu ile borçlunun cezalandırılmasını talep edebilir. Şikayet hakkı taahhüt ihlalinin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halükarda ihlal suçu üzerinden 1 yıl geçmekle düşmektedir. Taahhüdü ihlal zamanaşımı süresi ise 2 yıldır. Yani cezanın kesinleşmesini takiben 2 yılın geçmesi ile artık ceza uygulanamaz hale gelir.
Mahkeme taahhüdü ihlal şikayetinin incelemesini yaparak, müştekinin usulüne uygun verdiği taahhüdünü ihlal ettiğini tespit ederse 3 aya kadar tazyik hapsine hükmeder. Taahhüdü ihlal davası nasıl düşer ? Verilen hapsin türü tazyik hapsi olduğundan borcun tamamının veya o tarihe kadar ödenmesi gereken miktarın ödenmesi ile ceza düşer. Ayrıca şikayete bağlı bir suç olduğundan alacaklının şikayetinden vazgeçmesi halinde de taahhüdü ihlal cezası düşmektedir.
Birden fazla taahhüdü ihlal suçu işlenmesi cezanın süresi bakımından özellik arz etmetedir. Aynı borç bakımından uygulanan birden fazla taahhüdü ihlal cezası toplamı 3 ayı geçemez. Örneğin borcun ilk taksidini ödemeyen ve taahhüdü ihlal cezası ile cezalandırılan borçlunun hapiste kaldığı 1. ayın sonunda suça konu taksidi ödedikten sonra tahliye edilmesi halinde takip eden taksitlere ilişkin taahhüdünü ihlali halinde en fazla 2 aya kadar taahhüdü ihlal cezasına hükmedilebilecektir.
Taahhüdü ihlal cezasına karşı itiraz süresi kararın borçlunun yüzüne karşı açıklanması halinde tefhimden, yokluğunda karar verilmesi halinde ise tebliğden itibaren 7 gündür. İtiraz dilekçesi kararı veren icra ceza mahkemesine verilir ve inceleme bir sonraki numaralı icra ceza mahkemesi tarafından gerçekleştirilir.
Borç miktarının en yüksek brüt asgari ücretin altında olması halinde taahhüdü ihlal cezası verilemez.
Bu konu hakkında benze makaleler için tıklayın