Evet, işveren ile işçi arasında rekabet yasağı sözleşmesi yapılabilir. Rekabet yasağı sözleşmesi, işçinin işveren ile sözleşme sona erdikten sonra belirli bir süre içinde benzer bir işte çalışmamasını veya benzer bir işle uğraşmamasını taahhüt ettiği bir sözleşmedir. Ancak, bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için belli koşulların sağlanması gerekmektedir ve sözleşmenin kapsamı sınırlı olmalıdır.
Mavi yaka personel için rekabet yasağı sözleşmesi yapılabilir mi ?
Evet, mavi yaka personel için de rekabet yasağı sözleşmesi yapılabilir. Ancak, sözleşmenin geçerli olabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar arasında, sözleşmede belirtilen sürenin ve kapsamın makul olması, işçinin yasağı kabul ettiği sırada işverenin meşru menfaatinin varlığı ve işçinin yeterli bir şekilde karşılanması yer almaktadır.
Vasıfsız işçiler için de rekabet yasağı sözleşmesi yapılabilir mi ?
Özetle, vasıfsız işçiler için de rekabet yasağı sözleşmesi yapılabilir. Ancak, sözleşmenin geçerli olabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartlar arasında sözleşmede belirtilen sürenin ve kapsamın makul olması, işçinin yasağı kabul ettiği sırada işverenin meşru menfaatinin varlığı ve işçinin yeterli bir şekilde karşılanması yer almaktadır. Bununla birlikte, işverenin vasıfsız işçiler için rekabet yasağına ihtiyacı var mı yok mu değerlendirilmelidir.
Rekabet yasağı sözleşmesi geçerlilik süresi kaç yıldır ?
Rekabet yasağı sözleşmesinin geçerlilik süresi, ülkeden ülkeye değişebilir. Türkiye’de, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu‘na göre, rekabet yasağı süresi en fazla 2 yıl olabilir. Ancak, bazı durumlarda bu süre daha da kısaltılabilir veya uzatılabilir. Örneğin, işverenin meşru menfaati için gerektiği durumlarda süre kısaltılabilirken, işverenin meşru menfaati için yeterli olmayan bir süre belirlenmişse mahkeme tarafından süre uzatılabilir.
Rekabet yasağı sözleşmesinin gecersiz sayılmasında dikkate alınan Yargıtay kriterleri ?
Evet, Yargıtay kararlarına göre geçersiz sayılan rekabet yasağı sözleşmeleri ile ilgili örnekler şunlardır:
- Sözleşmede belirtilen sürenin makul olmayışı nedeniyle sözleşmenin geçersiz sayılması
- İşverenin meşru menfaatinin olmaması veya yeterince açık bir şekilde belirtilmemesi nedeniyle sözleşmenin geçersiz sayılması
- İşçinin yeterli bir şekilde karşılanmaması veya sözleşmede belirtilen karşılığın makul olmayışı nedeniyle sözleşmenin geçersiz sayılması
- Sözleşmenin işçi tarafından zorla veya baskı altında imzalandığı veya işçinin yeterince bilgilendirilmediği nedeniyle sözleşmenin geçersiz sayılması
Bu gibi durumlarda, işçi sözleşmenin geçersiz sayılması için mahkemeye başvurabilir ve Yargıtay kararlarına uygun olarak işlem yapılabilir.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.