BİLİŞİM SUÇLARI TANIMI
- Hukuki açıdan siber suçlar olarak da bilinmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yaygın şekilde kullanılan bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi araçların yanı sıra Banka pos makinesi gibi ticari araçlar kullanılarak elektronik ortamlarda işlenen her türlü suçları kapsamaktadır.İnternet suçu terimi de bu suçu tanımlamak için de kullanılmaktadır. Bilişim sistemine müdahale edilerek gerçekleştirilen Türk Ceza Kanunu bilişim suçları, Türk Ceza Kanununun 243 – 245.maddelerinde düzenlenmiştir.
NELER BİLİŞİM SUÇLARINA GİRER? GAZİANTEP BİLİŞİM AVUKATI
Türk Ceza Kanununda düzenlenen bilişim suçları bir başka deyişle “bilişim suçları” başlığı altında şu şekilde tarif edilmektedir:
- Türk Ceza Kanunu m.243 – Bilişim sistemine girme suçu
- Türk Ceza Kanunu m.244 – Sistemi engelleme, bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme ya da değiştirme suçu
- Türk Ceza Kanunu m.245 – Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu
- Türk Ceza Kanunu m.245/a – Yasak cihaz veya program kullanma suçu
BİLİŞİM SUÇLARI ŞİKAYET DURUMU VE İHBAR? GAZİANTEP BİLİŞİM AVUKATI
Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden tüm vatandaşların hizmetine açtığı online sayfa aracılığıyla bilişim suçları hakkında ihbarda bulunabilmek mümkündür. İnternet üzerinde dolandırıcılık suçlarında da bilişim suçlarıyla ilgili olarak ihbarda bulunulmaktadır. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü üzerinden şikayet ve ihbarda bulunarak bilişim suçlarının tespit edilmesi sağlanmaktadır.
BİLİŞİM SUÇLARI CEZASI? GAZİANTEP BİLİŞİM AVUKATI
Bilişim sistemine hukuksuz olarak giriş yapan kişi 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır. Bilişim sisteminde verileri yok etmişse bu kişi hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Sistemi izleyen kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alır. Sistemin işleyişini bozan ya da engelleyen kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Gaziantep bilişim avukatı ile görüşmek için randevu için iletişim kanalları ile bizimle irtibata girebilirsiniz.
Bilişim hukukunda ki soru ve sorunlarınız için avukatlık ofisimiz hukuksal alanda doğru bir yol gösterici olacaktır.
Bilişim avukatımız sizlere bilişim suçları hakkında işlenen suçun kapsamları, hukuki boyutu, yaptırımları ve örnek davaları ile birlikte detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.
Bilişim avukatının ne görev yaptığından bahsedeceksek eğer belli başlı başlıklar arasında danışmanlık ilk sırada olacaktır.
Bilişim suçu yüzünden şüpheli durumuna düşen kişilerin yanında bilişim avukatı olmadan ifade vermemesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bilişim hukuku çok geniş bir yelpazede çalışan bir alandır. Söyleyeceğiniz küçük bir kelime bile şüpheli olarak gösterilmeniz de delil olarak gösterilebilir. Bilişim avukatları sizlere bu konuda doğru bilgileri verecektir.
Gaziantep bilişim avukatı bilişim suçlarının sıkı takipçisi olacaktır.
Bilişim avukatları, bilişim suçlarının sürekli takipçisi olmakta, benzer davaları da takip etmekte ve ona göre bir süreç başlatmaktadır. Bilişim alanında işlemediğiniz bir suç üzerinize yüklenebilir çünkü bir ağ üzerinden işlenen bir suç aynı ağı kullanan diğer kişileri de zan altında bırakacaktır. Bu sebeple bilgisayar, tablet ve benzeri özel elektronik eşyalarınızı güven içinde saklamanız önemli bir detaydır.
Bilişim Suçları Şikayet Süresi Gaziantep Bilişim Avukatı
Bilişim suçları alanında şikayette bulunacaksanız belirli bir süreye kadar şikayetinizi bildirmeniz gerekmektedir. Buna göre bir bilişim suçunun zaman aşımı süresi 8 yıldır.
Bu süreç içinde belirtilen bilişim suçuyla ilgili bir işlem yapılması gerekmektedir. Bilişim suçları savcılık kapsamında değerlendirilen suçlar arasında yer almaktadır. Bu bilişim suçlar şikayet ile değil savcılığın kendi araştırması sonucu ortaya çıkartılmalıdır. Bu kapsamda sürekli bir takip sistemi oluşturulmuştur ve aykırı bir durum göze çarptığında savcılık harekete geçmektedir. Gaziantep bilişim avukatı ile yapacağınız görüşme esnasında bilişim suçları şikayet süreci hakkında avukatınızla bilgi paylaşımında bulunabilir ve istediğiniz cevaplara ulaşabilirsiniz.