Özel güvenlik kimlik kartı almaya hak kazanmış olan herkes özel güvenlik olabilir. Sonuç itibarıyla heyet raporunu tamamlamış ve özel güvenlik kimlik kartını almış olan kişiler için sorun yoktur.
Fakat Psikiyatri bölümünden rapor alırken doktor onay verirse sorun yok onay vermez ise zaten kimlik kartı almanız söz konusu değildir.
Asıl soru şu olmalı özel güvenlik görevlisi heyet raporu alırken dövme engel teşkil ediyor mu? Özel güvenlik görevlisi olmak için dövme bir engel değil fakat bir işe girmeden olumsuzluk doğurabilecek bütün ihtimallerden kaçınılması gerekir.
4D daimi işçi alımı için kurumlar özel güvenlik mülakatı yaparken nasıl boy kilo gibi seçim yaparken dövme gibi unsurlara dikkat edebilir. Bunun yanı sıra taşeron olarak çalışan özel güvenlik görevlileri için bu durum fazla önem arz etmez.
Özel güvenlik görevlisi sonuç itibariyle kamu alanında önleyici kolluk kuvveti olarak hizmet vermektedir. Kılık kıyafetimize özel göstermemizde işimizin gereğindendir.
ÖZEL GÜVENLİK NEDİR, NASIL OLUNUR? BAŞVURU ŞARTLARI
Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) başvuru şartları ve sınav tarihleri özel güvenlik olmak isteyenler tarafından sıklıkla aranıyor. Güvenlik görevlisi nedir kimdir, hangi görevleri yapar hangi sorumluluklara sahiptir? Kimler ÖGG olabilir? Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlisi alımları farklı oluyor.
Özel güvenlik görevlisi olmak için ilinizde bulunan sertifika vermeye yetkili olan kurumlardan silahlı veya silahsız olmak üzere eğitim almanız gerekmektedir. Bunun akabinde her sene Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte olan ÖGG sınavına katılıp başarılı olmalısınız. Bu sınav her sene 6 kez yapılmaktadır ve başarılı sayılmak için de en az 60 puan almanız gerekmektedir. Şayet ilk girişinizde sınavı kazanamadıysanız da birbirini takip eden 4 sınava, sınav harcı ödenerek katılınabilir. Öncelikle silahlı ve silahsız olmak üzere iki çeşit özel güvenlikçi bulunmaktadır. Bu ikisi için de aranan şartlar ve adaylardan istenilen belgeler farklıdır. Bu belgelerin neler olduğuna aynı zamanda sertifika hakkında daha çok bilgi vermiş olduğumuz silahlı silahsız özel güvenlik sertifikası nasıl nereden alınır yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Güvenlik görevlilerinin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları nelerdir?
- Koruma ve güvenliği sağlamış oldukları alanlara girmek isteyen kişileri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üst aramasını gerçekleştirme, eşyalarını ise X-ray gibi çeşitli güvenlik sistemlerinden geçirme,
- Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri gibi etkinliklerde kimlik kontrolü yapma,
- Görev alanında haklarında yakalama emri veya mahkumiyet kararı olan kişileri yakalama,
- Yangın, deprem gibi çeşitli afet durumlarında görev alanında bulunan iş yeri ve konutlara girme,
- Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanet alma
- Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma,
- Gibi görev yetki ve sorumluluklara sahiptir
Özel güvenlik görevlileri bıyık bırakabilir mi, dövme yaptırabilir mi?
Özel güvenlik görevlisi olma şartlarında bu hususa ilişkin herhangi bir durum söz konusu değildir. Yani özel güvenlik görevlileri isterlerse bıyık ve sakal bırakabilir veya dövme yaptırabilirler. Ancak çalışmak istediğiniz kurumun bu konuda özel bir şartı bulunuyorsa bu kurumu bağlamaktadır. Yani işe girmek istediğiniz kurum sakal şartı koyabilir.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.