Kaçak Elektrik Kullanmanın Cezası Nedir ?
Kaçak elektrik; elektriğin bir sayaçtan aleni olmayacak şekilde ve elektrik sayacına zarar verecek bir sistem ile sayaçtan geçmesi sonucunda hesaplanamayan ya da hesaplanan ancak kullanım yasak iken kullanılan elektriktir. Kaçak elektrik; yasalara uygun olmayan elektrik kullanım şekline verilen addır. Kaçak elektrik; karşımıza birkaç farklı şekilde çıkmaktadır.
Elektrik sayacının doğru okumadığını yani sayacın bozuk olduğunu bilen abonenin bu duruma rağmen, yetkililere haber vermeyerek durumu avantaj olarak görmesi ve sayacı bu şekilde kullanmaya devam etmesi yasal bir elektrik kullanım şekli değildir.Bir elektrik abonesinin, 2 ve 3. Şahıslara abone olmadıkları halde kendi aboneliğinden elektrik dağıtımı sağlaması yasal elektrik kullanım kuralları dışındadır.
Sayacınız bir şekilde mühürlendikten sonra mührü kuruma haber vermeden açmanız ve kullanmanız yasal bir elektrik kullanımı değildir.Kaçak elektrik; her ne kadar kişiler için avantaj sağlıyor gibi bir izlenim olsa da aslında, voltaj ayarı yapılmadığı ve gerekli kontrollerin gerçekleşmediği bir ortam oluşmasına neden olur, bu nedenle yangın, sigorta sorunları hatta ölüm riski dahi taşımaktadır.
Kaçak elektrik kullanım cezası ne kadardır?
Tüm yasak kaçak elektrik kullanımı uyarıları ve mühür işlemlerine rağmen, abone faturasını ödememeye ve mührü bozarak kullanım yapmaya hatta elektriği farklı yollar ile evine ya da iş yerine almaya devam ederse; aboneye ihbarname gönderilir.
İhbarnamenin tanıdığı süre boyunca elektrik faturasını ödemeyen abonelerin; EPDK tarafından genel olarak elektrik tedariki gerçekleştiren firmalar için ön görülen kesme ve bağlama ücretinin tam olarak 5 katının hesaplanması sonucunda çıkan rakama göre TL bazında ödeme yapması talep edilir. Bu durum firma, mesken kullanımına göre değişimler gösterebilir.
Normal bir mesken yani ev kullanıcısı için; açma kapama bedeli x 5 = ödenmesi gereken kaçak elektrik kullanım cezası olarak hesaplanabilir.
Açma kapama bedelini abonenin bağlı olduğu ya da aboneye ceza kesen kurumu arayarak öğrenmek mümkündür.
Kaçak elektrik cezasına nasıl itiraz edilir?
Kaçak elektrik kullanımı abone tarafından yapılmamış ve abone bu duruma emin ise ve abone kaçak elektrik kullanımı yaptığına dair bir tutanak sonucu elektriksiz kalmışsa; bağlı olduğu ya da ceza işlemi uygulayan kuruma gitmelidir,
Kurum aboneye matbuu dilekçe verecektir, dilekçe eksiksiz olarak doldurulmalıdır ve doğru bilgiler yer almalıdır.Yeni taşınılan bir evde bu tarz bir sorun yaşanmışsa, abonenin yeni taşınmış olduğuna gösteren bir sözleşme ve abone üzerine bir ikamet belgesi de abone için açılacak olan itiraz dosyasında yer almalıdır.
Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra abonenin dosyası incelenmesi için heyete gönderilir.Bekleyen dosyalara göre itirazınızın değerlendirilmesi zaman alabilmektedir. İnceleme sırasında abonenin sunduğu bilgiler ile tutulan tutanağın bilgileri karşılaştırılır ve bir karara varılır ancak abone itiraz etse de elektrik kesiminin olmaması için borcu ödemek zorundadır. Abone hakkında karar verildikten sonra tutanak bilgileri doğru değil ise tahsis edilen ceza ücreti aboneye geri ödenir.
Kaçak elektrik cezası nasıl hesaplanır?
Kaçak elektrik kullanım cezası; Elektrik Piyasası Tüketici Hizmet Yönetmeliği adı altında belirtilmiş bir takım kurallar çerçevesinde kişilerden tahsis edilmektedir. Yönetmelikte bulunan 26, 27, 28, 29 ve 30. Madde kaçak elektrik cezası için yetkililerin izlemesi gereken protokolleri içermektedir.
Bir abonenin kaçak kullanım yaptığının tespit edilmesi halinde tarifede ceza işlemi uygulanmakta ve bu faturaya cezalı tarife adı verilmektedir.
Abonenin kaçak kullanımı tespit edildiği anda, abonenin kullandığı kaçak tüketim hesaplanır ve müşteri gurubuna göre aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 kat olacak şekilde ceza bedeli hesaplanarak kullanıcının faturasına yansıtılır.Abone tekrardan usulsüz kullanım yaparsa bu durumda 2 kat tahakkuk bedeli hesaplanarak ödeme yapması istenir.İhbarname aldıysanız ödeyeceğiniz tutar açma kapama bedelinin 5 katı olarak hesaplanır ve ödememeniz halinde hukuki süreç başlar.
Kaçak elektrik ihbarı nasıl yapılır?
Bir bireyin kaçak elektrik kullanımı yaptığına emin iseniz kaçak elektrik ihbarı çekinmeden yapılmalıdır. Kaçak elektrik kullanımının çok fazla olması sonucunda ödemesini yapan aboneler her ay faturalarına ek olarak %15 değerinde kaçak kullanım ücreti ödemek zorunda kalmaktadırlar. İhbarlar sonucunda kaçak elektrik kullanımının sona ermesi halinde kullanıcılardan bu ücretin alınmasına gerek kalmayacaktır. Kaçak elektrik kullananları ihbar etmek için birkaç yöntem mevcuttur.
Abone olduğunuz ya da kişinin abone olduğunu düşündüğünüz dağıtıcı firmanın sitesine girerek kaçak ihbar formu doldurabilirsiniz,Kurumun varsa Twitter adresinden mesaj ya da mention göndererek ihbarda bulunabilirsiniz,Kurumun uygulamaları üzerinden ihbarda bulunabilirsiniz,Kurumun çağrı merkezini arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.İhbar etmekten korkuyorsanız; kesinlikle çekinmenizi gerektiren bir durum yoktur. Tüm işlemler boyunca ihbarda bulunan kişinin bilgileri karşı taraf ile paylaşılmamaktadır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın