Fuhuş Nedir Ve Cezası Ne Kadardır ?
Fuhuş Nedir Ve Cezası Ne Kadardır ?Fuhuş ve fahişelik konusunda olan başlıca hukuki düzenlemeler şunlardır;
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu MADDE 80
Zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını elde etmek suretiyle kişileri ülkeye sokan, ülke dışına çıkaran, tedarik eden, kaçıran, bir yerden başka bir yere götüren veya sevk eden ya da barındıran kimseye sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası verilir.
Birinci fıkrada belirtilen amaçlarla girişilen ve suçu oluşturan fiiller var olduğu takdirde, mağdurun rızası geçersizdir.
On sekiz yaşını doldurmamış olanların birinci fıkrada belirtilen maksatlarla tedarik edilmeleri, kaçırılmaları, bir yerden diğer bir yere götürülmeleri veya sevk edilmeleri veya barındırılmaları hallerinde suça ait araç fiillerden hiçbirine başvurulmuş olmasa da faile birinci fıkrada belirtilen cezalar verilir.
Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu MADDE 227
Çocuğu fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişi, dört yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır.
Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarak kısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhşa teşvik sayılır.
Cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk eden veya fuhuş yapmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.
Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Bu suçların, suç işlemek amacıyla teşkil edilmiş örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Bu suçlardan dolayı, tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
Fuhşa sürüklenen kişi, tedaviye veya psikolojik terapiye tâbi tutulabilir.
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu MADDE 128
Sıhhat ve İçtimai Muavenet ve Dahiliye Vekaletleri müştereken bir nizamname neşrederek umumi kadınlar ve evlerin tabi olacakları hükümler ve bu fuhuş yüzünden intişar eden hastalıkların ve bilhassa zührevi hastalıkların sirayetine mani olacak tedbirleri tespit ve yine müştereken tatbik ederler. Umumi kadınlarla umumi evler ve bunlara benzer mahaller bu nizamnamede tarif ve tahdit olunacaktır.
5682 Sayılı Pasaport Kanunu MADDE 8
Türkiye’ye girmeleri memnu kimseler:
Fahişeler ve kadınları fuhuşa sevk ederek geçinmeyi meslek edinenlerle beyaz kadın ticareti yapanlar ve her nevi kaçakçılar
5326 sayılı Kabahatler Kanunu MADDE 32
Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu MADDE 179
Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.
Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Yurt dışında uygulamaları var İspanya’nın L’leida kentinde otoyol kenarında çalışan fahişeler, trafik cezası yememek için fosforlu yelek giymeye başladı. Polis, bu yelekleri giymeyen kadınlara, tehlike yaratmak suçundan 40 Euro ceza kesiyor. Can güvenliklerinin sağlanması için bu önlemler birçok ülkede alınıyor. Ülkemizde de bu önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum.
Ülkemizde de fahişeler otoyollarda şehrin belirli yerlerinde duruyorlar, oradan gelen geçeni durduruyorlar, fuhuş teklif ediyorlar. Oradaki bütün trafik akışını sekteye uğratıyorlar. İşte bu tip insanlara göz yummak doğru olmaz.
Trafik ve kamu düzeninin sağlanması açısından polisin trafiği felç eden fahişelere polisin ceza kesme yetkisi var ama bu yetki, ‘Siz fuhuş için burada duruyorsunuz’ diye uygulanamaz. Hangi nedenle olursa olsun kamu düzenini bozucu bir suç olduğu zaman bir şikayet olmasa da Kabahatler Kanunu’nun bu maddesi işletilebilir. Ama bu maddenin ‘yerinde’ işletilmesi gerekir. Bu uygulama, bir yerde iki kişi samimi diye, ‘durum bir dakika siz fuhuş yapıyorsunuz’ şeklinde yapılırsa amacına aykırı uygulanmış olur.
Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü
Büyük şehirlerde Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün verdiği yetkiye dayanarak fahişelere para cezası kesiliyor. Valilikler ‘Genel ahlaka ve toplumsal değerlere aykırı davranışlar sergilemelerinin önlenmesine’ ilişkin karar yayınlıyor ve bu kararlara Kabahatler Kanunu’nun “Emre Aykırı Davranış” başlığı altında düzenlenen 32 maddesine göre ceza kesiliyor.