Boşanmak için gerekli evraklar insanların yoğun olarak merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Oysaki dava açılış aşamasında kimlik belgesi dışında bir belgeye ihtiyaç yoktur. Ancak bu durum davanın ilerleyen aşamasında da belge gerekmeyeceği anlamına gelmez.
Genel olarak boşanmak için gerekli evrakları özetleyecek olursak;
- Kimlik yada pasaport belge fotokopisi,
- Vekil ile takip edilen işlerde boşanma vekaleti,
- Şiddet olayı olduysa darp raporu,
- Şiddet ya da başka suç söz konusu ise emniyet ve savcılık kayıtları
- Hastane kayıtları (Darp olayı olabilir, evlenmeden önce diğer eşten gizlenmiş hastalık olayları olabilir veya çeşitli boşanmaya esas olabilecek çeşitli sağlık durumları bu belgeleri gerektirebilir.)
- Boşanma ile birlikte mal rejimi davası da açılmışsa tapu kayıtları,
- Ekonomik durum araştırmaları ve eşler arasındaki ekonomik uyuşmazlıkların tespiti için banka hesap hareketleri,
- İddiaları ispata elverişli sms kayıtları,
- İddiaları ispata elverişli sosyal medya kayıtları,
- Aldatma iddiası varsa ispata elverişli otel, uçak bileti, otobüs bileti, restoran rezervasyon kayıtları gibi özel kayıtlar,
- Anlaşmalı boşanma gerçekleşecek ise boşanma avukatı tarafından hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü,
- İddiaları ispata elverişli görsel kayıtlar veya elektronik kayıtlar,
- Tanık listesi.

Boşanma için gerekli evraklar adı altında özet olarak saydığımız bu belgeler tabi ki her davada mutlaka gerekli belgeler olarak nitelendirilemez. Somut olayın içeriğine uygun olarak boşanma avukatı sizi gerekli belgeler hususunda yönlendirecektir.
Boşanmak için gerekli evraklar hakkında sıkça sorulan sorular
1.Boşanma Davası açarken nereye hangi evraklarla başvuru yapılır
Boşanma davası açarken vekille dava takip edilecekse öncelikle noterden boşanma vekaleti çıkarmak gerekmektedir, bu seçenekte kalan süreci zaten boşanma avukatı devam ettirecek olup belge sunma işlemlerini de kendisi yapacaktır.
Vekille takip edilmeyecek ise usulüne uygun hazırlanmış olan dava dilekçesine yukarıda saydığımız boşanmak için gerekli evraklar içerisinde sayılanlardan size uygun olan belgeleri de ekleyerek nöbetçi aile mahkemesine başvuru yapmanız gerekmektedir.
İlgili mahkemenin veznesine de dava masraflarını yatırmanız halinde dava süreci başlayacaktır.
2.Boşanma için gerekli evraklar nereden temin edilir?
Bu hususta somut olaya göre cevap verilebilir. Genel olarak tapu müdürlükleri, bankalar, hastaneler, emniyet ve savcılık, Aile Bakanlığı il müdürlükleri, muhtarlık, nüfus müdürlükleri, belediyeler ve noterler boşanma için gerekli evrakların temininde sıklıkla başvurulan kurumlardır.
3.Aile konutu şerhi konulması için mahkemeden evrak alınması gerekir mi ?
Gerekmez, kimlik belgeniz, evlilik cüzdanı ve ikametgah belgesi ile birlikte ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yapmanız halinde aile konutu şerhi konulacaktır.
Aile konutu şerhi boşanma davasından bağımsız eşleri ve aileyi koruyan kanuni bir haktan doğar ve dava açılıp açılmaması önem arz etmediği için mahkemeden de bir evrak alınması gerekmez.
4.Boşanmak için gerekli evraklar arasında yer alan tanık listesini dava açarken sunmazsak sonra sunabilir miyiz?
Sunulabilir.
Ancak boşanmak için gerekli evraklar arasında saydığımız tanık listesini daha sonra sunabilmek için dava dilekçesinde tanık deliline dayandığınızı açıkça belirtmeniz gerekir. Aksi halde sonradan tanık listesi sunmanız mümkün değildir.
Eğer dava dilekçesinde tanık deliline dayandı iseniz bu durumda tanık listesini mahkeme tarafından ön inceleme duruşmasından yani ilk duruşmadan sonra tarafınıza verilecek 2 haftalık kesin süre içerisinde de sunabilirsiniz. Diğer deliller için de prosedür bu şekildedir.
5.Anlaşmalı Boşanmak için gerekli evraklar arasında sayılan anlaşmalı boşanma protokolünü duruşma esnasında sunabilir miyiz?
Bazı durumlarda eşler sözlü olarak anlaşıp Protokol imzalama işlerini sonra hallederiz diyebilmektir. Bazen eşlerin biri şehir veya ülke dışında olup diğer eşe işlemleri başlat ben yetişirim diyebilmektedir.
Bu tarz durumlarda boşanmak için gerekli evraklar arasında yer alan protokol karşılıklı imzalanamadığı için hazır olmamaktadır.
Ancak dava süreci başlaması gerekmekte olduğu için protokolün sunulmaması problem oluşturabilmektedir. Uygulamada bazı hakimler davanın açılmasından sonra duruşma öncesinde sunulmasına problem oluşturmazken bazı hakimler bu hususta problem çıkarabilmektedir.
Özellikle bu tarz durumlarda mutlaka süreci avukat aracılığı ile yürütmeniz faydalı olacaktır. Özellikle şehir veya ülke dışında olan eşin boşanma avukatına vekalet vermesi daha çok kolaylık sağlayacaktır.
“Boşanma Avukatından Altın Değerinde Tavsiyeler”
Makalesini Okumanızı Tavsiye Ederiz
— Gaziantep Barosu Boşanma Avukatı Abdulkadir Akıllar
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.