Boşanma Dilekçesi Nedir?
Kişilerin evliliklerindeki sorunlar baş gösterince, evlilik birliğini sonlandırmak için mahkemeye başvurmaları ve boşanma davası açmaları gerekir. İşte bu süreçte en önemli konuların başında da boşanma dilekçesi gelir. Boşanma konusunda mahkemeye müracaat edilirken, gerekli olan tüm hususların içerisinde yer aldığı dilekçe, boşanma dilekçesi olarak bilinir. Bu dilekçe ile ilgili olarak bilinmesi gereken temel değerler aşağıdaki gibidir:
Dilekçeyi kendiniz yazabilirsiniz ancak sonucunda ortaya çıkabilecek olumsuzlukları da göz önünde bulundurmalısınız.
Yanlış ya da eksik yazılan bir boşanma dilekçesi ile davayı kaybedebilir, bunun sonucunda hak kayıpları da yaşayabilirsiniz.
Boşanma dilekçesinin hazırlanması, cevabın verilmesi, cevaba tekrar bir cevabın verilmesi, bunların şablonunun nasıl olacağı gibi konular çok hassas olduğu için, hata kabul etmeyecektir. Hakim de tüm bu süreçleri dikkate alacaktır.
Boşanma isteğinizi dile getirdiğiniz ve davayı açmaya karar verdiğiniz andan itibaren, mutlaka avukatlık hizmeti almanız çok büyük önem arz edecektir. Yoksa önü alınamaz ve hayatınızın sonuna kadar size engel olacak pek çok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yukarıdaki hususlar genel anlamda dikkate alınmalı ve mutlaka avukatlık hizmetine başvurulmalıdır. Çünkü boşanmanın durumuna göre de dilekçe farklılık gösterecek, yapılması gerekenler değişecektir.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Evlilik birliği sonlandırılacağı zaman, bunun neden sonlandırıldığı ve her iki tarafın görüşü hakimin ilk dikkat edeceği durumlar arasındadır. Bu nedenle boşanma dilekçesinde bu özel durumlara dikkat edilmelidir. Belirtilen özel durumalar ise şu şekildedir:
- Zina (Aldatma)
- Terk Edilme
- Suç İşleme
- Eşin Hayatına Kast Etme
- Akıl Hastalığı Durumları
Yukarıdaki özel sebepler varsa ve bu sebepten ötürü boşanma gerçekleşiyorsa, bunun mutlaka boşanma dilekçesinde yer bulması gerekir. Yoksa davada haklı olan taraf, bir anda haksız olan tarafa dönüşebilir. Peki, doğru bir boşanma dilekçesi nasıl yazılmalıdır?
Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Evliliğin sonlandırılması için hazırlanan boşanma dilekçesi ile yetkili mahkemeye başvurulması gerekir. Yetkili mahkemeye yapılacak başvuruda, hazırlanacak olan dilekçenin doğru ve şablona uygun olarak hazırlanması, tüm bilgilere yer verilmesi gerekir. Bu nedenle dava sürecinde avukat desteği almanız çok önemli bir husus olacaktır. Peki, dilekçede nelere yer verilir?
- Dilekçeyi Hazırlayan ve Davacı Olan Kişinin Ad, Soyad, TC Kimlik Numarası ve Adres Bilgileri
- Davalı Olan Kişinin Ad, Soyad, TC Kimlik Numarası ve Adres Bilgileri
- Davacı Vekili/Avukatı Varsa Ad, Soyad ve Adres Bilgileri
- Boşanmaya Delil Olarak Gösterilecek Tüm Bilgiler ve Hukuki Sebepler
- Boşanma İşlemi Gerçekleşirse Talep Edilecekler
- Davacı ile Varsa Avukatın İmzası
Yukarıdaki durumların tamamına, boşanma davası dilekçesinde yer verilmesi zorunludur. Tabi ki boşanmanın sebebine göre de bu durumda çeşitli değişiklikler olacaktır. İşte bunların önüne geçmek için, size vekalet edebilecek bir avukat ile dava açmanız oldukça önemlidir.
Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır, sorusu boşanmaya karar vermiş eşler için akla ilk gelen soru olmaya devam ediyor. Boşanmak isteyen eş, dava açmak istiyor ise bunu bir avukat yardımıyla yapabileceği gibi avukat desteği olmadan da dava dilekçesi hazırlamak mümkündür. Ancak sizlere bu bölümde vereceğimiz bilgiler genel bilgiler olup her somut olaya göre dilekçeler şekillendirilmelidir. Bu nedenle herhangi bir hak kaybına uğramamak için alanında uzman avukatlarla çalışmanızı tavsiye ederiz.
Dilekçede öncelikle davanın nerede açılabileceği tespit edilerek başlık atılması gerekmektedir. Boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise eşlerin son 6 aydır birlikte yaşamı sürdürdükleri ye mahkemesi veya eşlerden birisinin yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Yetkili olunan yerde bir aile mahkemesi bulunmaması halinde asliye hukuk mahkemeleri de görev yönünden aile mahkemesi sıfatıyla davalara bakabilmektedir. Bu hususların tespitinden sonra doğru mahkemeye ilişkin atılacak başlıktan sonra bilgiler sıralanmaya başlamalıdır;
-Davacı olarak dilekçeyi yazan kişinin bilgileri (adı, soyadı, tc kimlik numarası ve adresi) yer almalıdır.
-Davalı eşin bilgileri (adı, soyadı, tc kimlik numarası ve adresi) yer almalıdır. Davalının adresi bilinmemesi durumunda TC kimlik numarası yeterli olacaktır.
-Dava dilekçesinin konusuna ilişkin kısa ve öz bir bilgi verilmelidir. (Örn; Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına ilişkin boşanma talebimden ibarettir.)
-Açıklamalar kısmında olaylar sırasıyla anlatılarak, yaşanan olayların karşılığı olabilecek kanun maddeleri ile ilişkilendirilmeli ve olabildiğince yüksek yargı kararlarıyla desteklenmelidir.
-Hukuki deliller bölümünde dilekçede yer alan ve ilerde başvurma ihtimaliniz olan deliller kısaca sıralanması gerekmektedir. (Örn; Tanık, yemin, bilirkişi, keşif…)
-Hukuki dayanaklar kısmında, dava dilekçenize dayanak oluşturan kanuni düzenlemeler ve maddelerini yazmanız gerekmektedir. (Örn; TMK m. 166, HMK ve ilgili yasal mevzuat.)
-Sonuç ve istem kısmında, açıklama kısmında belirtilen olay ve kanun hükümleri doğrultusunda nihai talebinizin ne olduğunu belirtir kısa ve öz bilgi vermeniz gerekmektedir. (Örn; Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle Boşanma kararı verilmesini talep ederiz…)
Davayı nerede açmalısınız?
Yazımızın konusu boşanma davaları olduğu için boşanma davalarında yetkili mahkeme konusunda kısa bir açıklamada bulunmamız gerekiyor.
Yetkili mahkeme neredeki mahkeme sorusunun cevabını oluşturur. Yani coğrafi olarak hangi yerdeki mahkeme uyuşmazlığı inceleyerek çözüme bağlayacaktır.
Bir örnek vermek gerekir ise Kayseri’li Kamil ile Ankara’lı Fatma İstanbul’da tanıştılar. Daha sonra evlenme kararı alarak Gaziantep yaşamaya başladılar. Ancak bir kaç yıl sonra boşanma kararı alarak ayrıldılar. Kamil memleketi olan Kayseri’ye, Fatma ise İstanbul’a taşındılar. Bu durumda Nergiz tarafından açılacak boşanma davası hangi mahkemede (yani neredeki mahkemede) açılmalıdır?
Boşanma davasında üç tane yetkili mahkeme vardır.Örneğimiz üzerinden belirtmek gerekirse;
Davacının yerleşim yeri (ikametgah) mahkemesinde açılabilir.
Yani Nergiz davanın açıldığı yerde nerede ikamet ediyor ise orada dava açabilecektir. Örneğimizde İstanbul’a taşındığından İstanbul Aile Mahkemesi’nde dava açabilecektir.
Davalının yerleşim yeri (ikametgah) mahkemesinde açılabilir.
Nergiz dilerse açacağı boşanma davasını Kamil’in yerleşim yeri olan Kayseri’deaçabilir. Çünkü Kamil, ayrıldıktan sonra Kayseri’de yerleşmişti.
Tarafların en son 6 aydan fazla birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılabilir.
Nergiz üçüncü bir seçenek olarak Gaziantep Aile Mahkemesi’nde davasını açabilir. Çünkü Ali ile birlikte 6 aydan bir süre Gaziantep’te yaşamıştı.
Yazımızın konusuna dönecek olursak Mahkemenin adının Görevli ve Yetkili mahkemeyi ifade eder şekilde belirlenmesi gerekir. Örneğin Diyarbakır Aile Mahkemesi, Gaziantep Aile Mahkemesi, Birecik Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) şeklinde dilekçede belirtilmesi gerekir.
Büyük şehirlerde birden fazla Aile Mahkemesi bulunur. Bunlar sayı olarak 1. Aile Mahkemesi, 2. Aile Mahkemesi vs. şeklinde ifade edilirler. Eğer birden fazla Aile Mahkemesi bulunuyor ise Nöbetçi Aile Mahkemesi şeklinde belirtilmesi yeterli olacaktır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.