Öncelikle belirtmek gerekir ki; yargılama sürecinde özellikle davanın sonuçlandığı son zamanda dosya durumu karara çıkmış ibaresi söz konusu davada son kararın verildiğini gösteren hukuki bir zemine dayalı önemli bir ifadedir. Burada belirtmek gerekir ki; dosyanın karara çıkması usulden olabileceği gibi esastan da olabilir. Dosyanın esastan karara çıkması hali söz konusu dava konusuna yönelik olan ret, kabul, kısmen ret ya da kabul kararı verilmesi şeklinde olabilir. Öte yandan davanın usulden kararı çıkmış olması ile davanın dava ehliyeti ve arabuluculuk şartı nedeniyle reddi ile yetkisiz mahkeme ya da görevsiz mahkemede açılması nedeniyle yetkisizlik ya da görevsizlik kararı verilerek reddi suretiyle olabilir. Ancak burada belirtmek gerekir ki; herhangi bir davada nihai diğer bir ifade ile son karar verilmiş ise kanun yolu süreci yani istinaf ya da temyiz süreci başlar. Söz konusu kararın istinafa gitmesi ya da kesin kararlardan olmaması durumunda ilgili kararın icrası sağlanabilir.
Burada altını çizmek gerekir ki karara çıkmış olan dosya, sonuçlanmış olan dosyadır. Kararı verilmiş olan bir dosyada gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemeleri için on beş gün iken hukuk mahkemeleri için söz konusu bu süre bir aydır. Söz konusu davanın ilgili tarafı bu dosyada dava türü, açılış tarihi, dosya numarası, duruşma günü ve tarihi, karar sonucu, dosyanın tarafları bilgilerini görebilir.
Burada belirtmek gerekir ki günümüzde gelişen teknolojiler ve online işlemler sayesinde davacı olunan herhangi bir dosya ile ilgili karar e-devlet uygulaması üzerinden takip edilebilir. Davacı olan kişi kendi dosyasının durumunu öğrenmek amacı ile e-devlet uygulamasına giriş yaptığında ilgili dosya durumu karara çıkmış ifadesinden hâkimin söz konusu davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini sonucunu çıkarmalıdır. Mahkeme dosyalarının sorgulanması günümüzde çeşitli yollar mevcuttur. Bu bağlamda e-devlet uygulaması bu vb. konularda hız ve kolaylık sağlarken kurumlar ile işbirliği halinde insanların bilgi almasını sağlar. E-devlet dosya sorgulama durumu gelişmiş teknolojinin bizlere sunduğu bir avantajdır. Bu nedenle söz konusu bu uygulama ile yürütülen birçok dava varsa hepsini tek elden takip etmek mümkün iken aynı zamanda ortaya çıkabilecek karışıklıkların da önüne geçilmesi kolaylaşır.
E-devlet uygulamasından biraz daha bahsetmek gerekirse; söz konusu uygulama ile dosya takibi işlemi yapılabilmesi için ilk olarak e-devlet resmi internet sayfasına giriş yapılır. Siteye girişin ardından güvenli şekilde işlemleri yürütebilmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresi girilir. Sisteme giriş yapılmasının ardından e-hizmetler alanından “Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama” bölümünden ilerleyerek ilgili kişi hakkında açılmış ya da davacı olduğu tüm dosyalara ulaşabilir.
Hakim Boşanma Kararı Verdikten Sonra
Hakim boşanma kararı verdikten sonra boşanma süreci devam etmektedir. Daha sonra boşanma kararının kesinleşmesi gerekir. Davanın çekişmeli boşanma veya anlaşmalı boşanma olmasının bir farkı yoktur. Aile mahkemesi hâkimi son duruşmaya girer, tarafların boşanmasına karar verir, peki boşanma kararı sonrası ne olur? Boşanma kararının kesinleşmesine kadar taraflar boşanmış sayılmazlar. Aslında hakim boşanma kararı verir, sonra gerekçeli karar, istinaf mahkemesi, temyiz incelemesi ve son olarak boşanma kararının kesinleşme süreci gelir. Peki boşanma kararı nasıl kesinleşir? Sonra yapılacak işlemler nelerdir?
hakim boşanma kararı verdikten sonra
Boşanma davası kararı sonrası süreçler bakımından kronoloji:
Bu süreçte, öncelikle hüküm yani nihai karar tefhim edilir, gerekçeli karar yazılır, gerekçeli karar tebliğ edilir ve böylelikle kesinleşme süreci başlar. Kesinleşmenin birkaç yöntemi vardır;
- ya istinaftan feragat edilir,
- ya istinafa gidilir,
- ya da hiç bir şey yapmayarak mehillerin dolması beklenir.
İşte bu süreçler tamamlandığında karar kesinleşerek kesin hüküm vasfını alır. Kesin hükmün hukuki sonuçları mahkemenin her türlü hükmünün artık icra edilebilir olmasıdır. Öyleyse artık geri dönüş yoktur ve mahkeme ilamını yerine getirmek mecburidir.
Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşir?
Karara çıkmış dosya, mahkeme ilamı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresince karara itiraz edilmezse veya bu süre içerisinde karar kabul edilirse kesinleşmektedir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmemektedir. Eğer taraflardan birisi karara olağan kanun yollarında itiraz eder ise karara çıkmış dosya bir üst mahkemenin incelemesi ve kararını vermesine kadar kesinleşmez. Sonuç olarak karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiği vakit kesinleşmiş olur.
İtiraz süresi değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak 2 haftadır.
E-Devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek?
E-Devlette dosya durumu karara çıkmış, tarafı olunan dava dosyasına ilişkin mahkemece karar verildiğini göstermektedir. Buna göre davaya konu talep kabul, red veya kısmen kabul-red edilmiş olabilmektedir. E-Devletten sorgu yapıldığı vakit sadece davanın durumu görülebilmektedir. Mahkeme kararının hangi yönde olduğunun tespiti için ilgili mahkeme kalemine gidilmesi veya Uyap Vatandaş Portal sisteminden karara çıkmış dosyanın içeriğine erişilmesi gerekmektedir.
Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenenilir?
Karara çıkmış dosyanın genel olarak ne ile ilgili öğrenmek için şu adımlar izlenmelidir:
Adım 1: E-Devlet kimlik doğrulama işlemi yapılarak E-Devlet sistemimize girmeliyiz. Sadece kendi dosyalarımızın sorgusunu yapabilmekteyiz.
Adım 2: Arama çubuğuna Dava Dosyası Sorgulama ibaresi yazılır ve çıkan sekmeye tıklanır.
Adım 3: Bu menüde tarafı olduğumuz dosyaların güncel durumu bir tablo içerisinde yazmaktadır. Satır üzerindeki sekmeye basılarak dosya ile ilgili temel bilgilere erişilebilmektedir.
Karara çıkmış dosyanın detaylı içeriğine ulaşmak için şu adımlar izlenmelidir:
Adım 1: Vatandaş Uyap Portal sisteminin ana sayfası internet üzerinden açılmalıdır.
Adım 2: Giriş seçenekleri arasından E-Şifre ile giriş seçeneği seçilir ve gelen sekmede TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilerek kimlik doğrulaması yapılır. Giriş yapılan modülde sol tarafta menüler bulunmaktadır. Bu menüler arasında dosya işlemleri sekmesi bulunmaktadır. Bu sekme tıklandığında, menü içerisinde dosya sorgulama sekmesi görülecektir. Bu sekmeye giriş sağlanmalıdır.
Adım 3: Dosya sorgulama sekmesi seçildiğinde yeni bir sayfaya yönlendirme yapılır. İncelemek istediğimiz dosyanın bağlı olduğu hukuk türünü seçtikten sonra dosyanın olduğu mahkeme seçilmelidir.
Adım 4: Söz konusu seçimler yapıldıktan sonra göster denilir ve ilgili dosya ekranımıza gelmiş olmaktadır. İlgili dosyanın bulunduğu satırda dosya detayı sekmesine basılarak karara çıkmış dosyanın içeriğine ve tüm dökümanına ulaşılması mümkündür.
Adım 5: Öte yandan söz konusu modüllerin çalıştırılması için bilgisayarda özel programların yüklü olması gerekmektedir. Bu programlar avukatlar ve resmi daireler tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle söz konusu süreçte bir avukattan yardım alınmasında fayda vardır.
Karara çıkmış dosya fiziken incelenmek isteniyor ise:
İlgili mahkeme kalemine gidilip görevli personelden yardım alınması yeterlidir.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.