Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Türkiye Kanunları’na göre boşanma davası açabilmek için 1 günlük evli olmak dahi yeterlidir. Yani evlenme töreninden hemen sonra dahi boşanma davası açılabilir.
Evliliğin sona erdirilebilmesi için Türkiye’de mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Boşanma kararı verilmesi için görevli mahkeme aile mahkemesidir. Diğer mahkemeler boşanma konusunda karar veremez.
Boşanma Davası Neredeki Aile Mahkemesinde Açılır?
Boşanma davası 3 aile mahkemesinden birinde açılabilir:
-Davacı eşin yerleşim yerindeki aile mahkemesi
-Davalı eşin yerleşim yerindeki aile mahkemesi
-Eşlerin son 6 ay birlikte oturdukları yerdeki aile mahkemesi
Örneğin bir eş Gaziantep’de ailesinin yanında kalmaktayken diğer eş örneğin Nizip‘de oturabilmektedir. Eşlerin Gaziantep’e gelmeden önce son oturdukları yer kilise bu durumda boşanma davası bu üç ilde açılabilir.
Dava, bu yetkili mahkemelerden ilk olarak hangisinde açılırsa orada görülmeye devam edilecektir. Bu nedenle ilk olarak kimin dava açtığı önemlidir.
Boşanma Davası Açmak İçin Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Türk Hukuku’nda boşanma davası açmak için avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak avukat tutmayan bir kişinin dava dilekçesi, cevap, cevaba cevap, delil dilekçesi hazırlaması, delillerinin ne olacağını tespit edebilmesi, bunları takip edebilmesi, tanıklara neler sorulması gerektiğini bilebilmesi mümkün değildir; bu nedenle avukat tutulmaması hak kaybına yol açabileceği için eleştirilmektedir.
Boşanma Davasında Ne Kadar Masraf Yapılır?
Boşanma davaları için gerekli harçlar 02.07.1964 Tarihli 492 sayılı Harçlar Kanunu ile belirlenmiştir. Bu Kanun’da ve eklerinde yer alan meblağlar her yıl güncellenmekte ve yayınlanmaktadır.
Yine davalarda kullanılacak diğer masraflar da ilan edilmektedir. Her yıl değişen bu meblağlar ortalama olarak 500,00 TL ila 750,00 TL civarındadır.
Boşanma davalarında, boşanma sebepleri nedeniyle talep edilecek maddi ve manevi tazminatları için nispi oranda harç ödenmez, yani ister 10 bin TL isterse 1 milyon TL tazminat istenilmiş olsun maktu bir harç ödenmektedir.
Boşanma Davalarında Avukatlık Ücretleri Ne Kadardır?
Boşanma davalarında avukatlık ücretleri avukatın uzmanlığına, mesleki tecrübesine, işin niteliğine göre taraflar arasında belirlenmektedir.
Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılabilir?
Türk Hukuku’nda sebepsiz boşanma sadece anlaşmalı boşanma davasında söz konusu olabilir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler, sebep bildirmeksizin evlilik birliğini bitirmeye serbest iradeleriyle karar verdiklerini mahkeme önünde ifade ederek boşanabilirler.
Boşanma sebepleri ise yüzlerce olabilir. Taraflardan birinin diğerinden kaynaklanan bir nedenle evliliği sürdürmek istememesi halinde boşanma gerçekleşebilir.
Ancak bazen bir eşin, sırf boşanabilmek için, diğer eşin yapmadığı yapmış gibi, söylemediğini söylemiş gibi iddia ettiği görülmektedir. Bu nedenle tarafların bu iddialarını delillerle ispat etmeleri gerekmektedir.
Bazı boşanma sebepleri, ayrıca tazminat hakkı doğurmakta ve hatta eşe cezai yaptırım dahi uygulanabilmesine yol açmaktayken diğer bazı boşanma sebepleri tazminat ödenmesine yol açmaz.
En çok karşılaşılan boşanma nedenleri, aldatma, fiziksel şiddet, hakaret ve tehdittir.
Bir boşanma davasında anlatılacak olayların boşanma sebebi olup olmadığı, müvekkil tarafımızca dinlenildikten sonra karar verilmektedir. Bu nedenle yüz yüze görüşme şarttır.
Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Boşanma davaları sonucunda eşler yeni bir hayata başlarlar. Bu nedenle boşanma davasının açıldığı tarihe kadar birlikte yaptıkları birikimlerinin de paylaşılması gerekir.
Bu birikimler ev eşyası, ev, arsa, yazlık gibi gayrimenkuller, şirket hisseleri, kooperatif üyelikleri, araba, ziynet eşyası, bankadaki birikim hesabı hatta ev hayvanı gibi maddi ve manevi değeri olan varlıklardır.
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Boşanma dava süreleri anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında farklılık göstermektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları, davanın açılmasından itibaren ortalama iki ay içinde sonuçlanmaktadır. Bu süreye gerekçeli kararın yazılması da dahildir.
Çekişmeli boşanma davaları ise (2018 yılı için) ortalama 2 yıl sürmektedir. Bu süreye istinaf ve temyiz süreleri dahil değildir.
Eşin mal kaçırdığı, hakkını vermek istemediği, iki tarafın da kendini haklı gördüğü, çocuğun velayeti yahut nafakası konusunda anlaşamadığı durumlarda çekişmeli boşanma kaçınılmaz olmaktadır.
Öte yandan özellikle kadınlar açısından çekişmeli boşanma bir çok yönden daha avantajlıdır.
Bu konu hakkında benzer makalelerimiz için tıklayın