E-Devlet Boşanma Davası Durum Sorgulama Nasıl Yapılır?
Dava açma ve dava durumu sorgulama işlemleri geçmiş yıllarda adliyeler aracılığı ile yapılırken bu gün işlemler internet ile birlikte gelişmeye başladı. Uzun saatler harcayarak ve fiziki olarak adliyeye giderek yaptığımız işlemler e-devlet ile sadece tek bir tık ile yapılabiliyor. Kurumlar ile iletişim kurma ve işlemleri sıra beklemeden kolayca yapma adına vatandaşlara ayrıcalık sunan e-devlet kapısı mahkeme sorgulama hizmeti ile de fark yaratıyor. E-devlet boşanma davası durum sorgulama nasıl yapılır diye merak edenler için bu içeriği hazırladık. UYAP tarafından sunulan bu hizmet ile sisteme e-devlet üzerinden giriş yaparak davanın seyri hakkında bilgi alabilir, dava açabilirsiniz. Sistemi aktif olarak kullanıyorsanız T.C. kimlik numaranız ve mevcut şifreniz ile giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.
E-devlet ve UYAP işbirliği ile hazırlana bu sistem bilgi alma noktasında büyük avantajlar sunmaktadır. Bu şekilde bir sorgu yapmak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz;
- E-devlet web sitesine giriş yapınız.
- Girişler e-imza, mobil imza ya da e-devlet şifresi ile yapılmaktadır. E-devlet şifreniz yoksa PTT’den 2 TL’ye satın alabilirsiniz.
- Şifreniz ile sisteme girdikten sonra e-hizmetlere giriş yapmalısınız.
- E-hizmetler alanında mahkeme dava dosyası sorgulama alanına girmelisiniz.
- Bu işlem sonrasında dosya detaylarına ulaşabilirsiniz.
Konu ile ilgili detaylar sürekli olarak güncellenmekte ve sisteme kaydedilmektedir. Ayrıca e-devlet tarafından sunulan hizmetlerden biri de hakkınızda açılmış olan dava olup olmadığının sorgulanması olacaktır. www.turkiye.gov.tr/davalarim aracılığı ile sorgu yapmak mümkündür. Bu link ile giriş yapılmasının ardından yukarıdaki adımları takip ederek sisteme giriş yaptığınızda e-hizmetlere girmenize gerek kalmadan sonuç önünüze gelecektir. Bu sayede hızlı ve pratik bir şekilde sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Özellikle davaların e-devlet üzerinden sorgulanır hale gelmesi, boşanmak isteyen tarafların UYAP üzerinden dava dilekçesi hazırlayabilmeleri ve süreci takip edebilmeleri büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu sayede her türlü işlemler hızlıca yapılabilmekte ve vatandaşların adliyeye gitmelerine de gerek kalmamaktadır.
Açılan Bir Dava E-Devlette Ne Zaman Görülür?
Bu soruya kesin bir cevap veremesek de açtığınız veya hakkınızda açılmış olan bir davayı normal şartlar içinde 2-3 gün veya 1 haftalık bir zaman diliminde sistemde görmeniz mümkündür.
Dava Açılmasının Ardından Mahkeme Ne Zaman Olur?
Bu durumda savcılık iddianameyi düzenler ve mahkemeye sunar. Mahkeme de 15 iş günü içerisinde iddianameyi kabul ederse dava açılmış olur.
Hakkımızda Dava Açılıp Açılmadığını Nasıl Öğrenebilirim?
Kişi kendi adına dava açılıp açılmadığını UYAP sisteminden takip edebilir. Ayrıca Adalet Bakanlığının da sunduğu hizmetle beraber 4060 numarasına SMS göndermek mümkündür.
Boşanma davası nasıl nerede açılır?
Boşanma davalarında hukuki sürecin başlangıcı tarafların boşanma dilekçesi hazırlaması ile başlar. Boşanma Davası Nerede Açılır 2023 yılı için medeni kanunumuzda bir değişiklik bulunmamaktadır.
Boşanma davası hazırlanan boşanma dava dilekçesinin, çiftlerin son 6 ay içerisinde birlikte oturdukları adres ya da ayrı yaşıyorlarsa eşlerden birinin oturduğu adresin bulunduğu bölgedeki aile mahkemelerine verilir. Eğer ilgili bölgede aile mahkemesi bulunmuyorsa, boşanma davaları için asliye hukuk mahkemeleri yetkilidir.
Boşanma Davası Nereye Nasıl Açılır sorusu cevabı olarak Aile mahkemelerinde açılması gerektiğini belirtmek gerekir.
Boşanma davası nasıl açılır?
Boşanma davası dilekçesi anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin birlikte hazırlaması gerekirken, çekişmeli boşanma davalarında taraflar arasında iletişim imkanları kısıtlı olduğu için eşler ya da eşlerin avukatlarından birinin boşanma davası dilekçesi vermesi yeterlidir.
Boşanma dilekçesi örneği
Boşanma davası dilekçesi boşanma davaları için temel oluşturan belgelerdir. Gerek anlaşmalı gerekse çekişmeli boşanma davalarında tarafların haklarının ve sorumluluklarının doğru ve eksiksiz olarak belirlenmesi, talep edilebilmesi ve savunulabilmesi için bunların boşanma davası dilekçesinde açıkça ifade edilmiş olması gerekir.
Boşanma davası dilekçesinde iddia edilen özellikle de boşanma gerekçelerine ilişkin hususların, kanıtlarıyla birlikte belirtilmesi, boşanma sürecinin akıbeti bakımından çok önemlidir.
Boşanma davası dilekçesi hazırlanması aşamasında hakların talep edilmesi konusunda geri dönülmesi çok zor ya da imkansız durumlar oluşabileceği için mutlaka bir boşanma avukatından danışmanlık alınmasında fayda vardır. Boşanma davası dilekçesi örneğinde bulunması gereken bölümler şöyle özetlenebilir:
– Hazırlanan boşanma davası dilekçesinin giriş bölümünde, davacı ve davalı eşlerin adları soyadları, iletişim bilgileri, varsa avukatın adı soyadı iletişim bilgileri ile davanın konusu birkaç cümle ile dilekçenin en başında belirtilmelidir.
– Girişi bölümün ardından açıklamalar bölümüne geçilerek, burada maddeler halinde boşanma talebini doğuran boşanma gerekçeleri, yaşanan olaylar, boşanmaya dair gerekçelerin varsa ispatları olabildiğince açık bir şekilde ifade edilmeli.
-Sonrasında davacı ve davalı eşin ekonomik durumundan bahsedilerek, talep edilen maddi ve manevi tazminat tutarları, nafaka talepleri, çocuk varsa velayet talebi net rakamlarla ve açıkça ifade edilmeli.
– Hazırlanan dilekçeye ek olarak varsa tüm deliller eklenerek aile mahkemesine sunulmalıdır.
Boşanma davası dilekçesi hazırlanması ya da boşanma dilekçesi örneği 2019 yılı için en çok merak edilen kısmı, evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası dilekçesi, anlaşmalı boşanma dilekçesi, çekişmeli boşanma dilekçesi örneği, nafaka ve tazminat talepli boşanma dilekçesi, ücretsiz boşanma davası nasıl açılır örnek dilekçelerin nasıl olacağıdır.
Boşanma davası açma
Boşanma davası açma türleri bakımından incelendiğinde, iki dava türü karşımıza çıkıyor. Davanın açılış şekline göre tanımlanan boşanma davası türleri, anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davalarıdır.
Boşanma davası açma kararı ile boşanma şekli ve boşanma sebepleri belirlenir. Boşanma davanız anlaşmalı değil ise öncelikle boşanma sebebi boşanmaya yetecek bir konu olup olmadığı boşanma avukatı ve danışmanlığı ile belirlemenizde yarar vardır.
Boşanma davası açma aşamalarını hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bilgiler ile ilerlemeniz, boşanma sebepleri hakkında bilgi sahibi olmanız açısından önemlidir.
Bu konu hakkında benzer makakeler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.