SÖZLEŞMELİ ERLER, SÖZLEŞME FESİH HALLERİ VE CEZALARI
UZMAN ERBAŞ SÖZLEŞME FESİH HALLERİ
Uzman erbaşlara verilecek sicilin şekil ve usulleri 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ve Uzman Erbaş yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Bu mevzuata göre idare tarafından sözleşmenin feshedilebileceği gibi, uzman erbaşlar kendi isteğiyle de sözleşmeyi feshedebileceği durumlar söz konusudur. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde görev yapan birçok uzman erbaş sözleşmelerinin idare tarafından süresinden çok önce feshedilme durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Feshetme de takdir yetkisini kullanan idare çoğu zaman uzman erbaşların hak kaybı yaşamasına ve mağduriyetine neden olmuştur. Söz konusu sözleşmede hukuka aykırı feshedildiğini düşünen uzman erbaş sözleşme feshinin iptali için iptal davası açarak haklarını aramaktadırlar.
UZMAN ERBAŞLARIN İSTEĞİ İLE SÖZLEŞMENİN FESİH DURUMLARI
Sözleşmenin imzalanmasından sonra intibak dönemi içerisinde ayrılmak isteyenlerin sözleşmelerini hangi durumlarda feshedeceği 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 12. maddesinde ve Uzman Erbaş Yönetmeliği 13/1 maddesinde yer almaktadır.
Sözleşmeli erlerin sözleşmelerinin fesih nedenleri
Sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmeleri, aşağıdaki nedenlerle sözleşme süresinin bitiminden önce feshedilir:
a) Disiplinsizlik ve ahlâki durum nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamayacağı, sıralı amirlerinin her türlü bilgi ve belgeye dayanarak düzenleyeceği nitelik belgesi ile anlaşılmak.
b) Yetersizlik ve görevde başarısız olma nedeniyle kendisinden istifade edilemeyeceği, sıralı amirlerinin her türlü bilgi ve belgeye dayanarak düzenleyeceği nitelik belgesi ile anlaşılmak.
c) (Değişik: 22/1/2015-6586/96 md.) Son olarak verilen de dâhil olmak üzere, kararın kesinleştiği tarihten itibaren geriye doğru son bir yıl içinde toplamda otuz gün ve daha fazla oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezasına mahkum olmak veya en son aldığı disiplin cezasından geriye doğru son bir yıl içinde en az iki disiplin amirinden toplam sekiz defa veya daha fazla disiplin cezası almak.
ç) Yasa dışı siyasi, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunmak, tutum ve davranışlarıyla bu görüşleri benimsediği tespit edilmek.
d) Sözleşmeli er olmak için gerekli nitelik ve şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılmak veya sözleşme süresi içinde bu niteliklerinden herhangi birini kaybetmek.
e) Yabancı uyruklu kişilerle yapılan evliliklerde, evlilikleri ilgili mevzuatta belirtilen esaslar dâhilinde Millî Savunma Bakanlığınca uygun görülmemek veya çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybetmek.
f) Yetkili sağlık kurullarınca ilgili yönetmelik doğrultusunda verilen kararlara göre sözleşmeli erbaş ve er olarak göreve devamı mümkün olmamak.
g) İstihdam edildikleri sınıf ve branşlarda görev yapamayacaklarına dair yetkili sağlık kurullarınca karar verilenlerden, idarece başka bir sınıfta istihdamına gerek duyulmamak.
ğ) Herhangi bir suç sebebiyle doksan günden fazla tutuklu kalmak ve göreve başlama tarihinden önce işlediği 3 üncü maddede belirtilen bir suç nedeniyle soruşturması devam edenlerden, haklarında verilecek olan mahkûmiyet hükmü göreve başladıktan sonra kesinleşmiş olmak.
h) (Ek: 15/8/2017-KHK-694/165 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7078/160 md.) Güvenlik
soruşturması olumsuz sonuçlanmak
Sözleşmesi feshedilen sözleşmeli erler 60 gün içerisinde dava açmalıdırlar.
Açılacak olan dava personelin son görev yaptığı ilde 60 gün içerisinde açılmalıdır. Duruma göre yürütmeyi durdurma ve adli yardım talep edilmelidir.
Sözleşmeli Er Sözleşme Feshi İptal Davasında Yürütme Durdurma İstenir mi
Sözleşmeli Er Sözleşme Feshi İptal Davasında yürütme durdurma da talep edilebilir. Yürütme durdurma talep ediliyor ise davacı yürütme durdurma harcını da mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Davanın kazanılması durumunda bu harç davacıya iade edilecektir. Yürütme durdurma kararı verildiği durumda davalı idare kişiyi çağırmak ve göreve başlatmak mecburiyetindedir. Davanın sonunu beklemeye gerek yoktur. Zaten yürütme durdurma kararının amacı da budur. Yürütme durdurma talebi reddolursa red kararının tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içinde bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilecek kararlar kesindir. Red kararına karşı yapılacak itirazda yürütme durdurma itiraz harcının da yatırılması unutulmamalıdır.
Sözleşmeli Er Sözleşme Feshi İptal Davasında Yoksun Kalınan Parasal Haklar
Sözleşmeli Er Sözleşme Feshi İptal Davasında yoksun kalınan parasal haklar da istenebilir. Nitekim sözleşme feshinden sonra kişi işinden olmuş ve ücret de alamayacaktır. Davanın kazanılmasınan sonra boşta geçen sürelerin davacıya iade edilmesi şarttır. Örneğin fesihten sonra 7 ay boşta kalındı ve dava 7 ay sonra kazanıldı ve kişi kuruma 9 ay sonra çağrıldı diyelim. İşte bu durumda 9 aylık maaşı faizleriyle birlikte kişiye iade edilecektir. Hesaplanması maliye tarafından kendiliğinden yapılır. Davada belirli bir miktar gösterilmesine gerek yoktur.
Sözleşmeli Er Sözleşme Feshi İptal Davası Ne Kadar Sürer
Sözleşmeli Er Sözleşme Feshi için açılacak iptal davasında kanunen zorunlu bir süre yoktur. Kanun bu dava şu kadar sürede bitmeli diye bir düzenleme içermemektedir. Bu yüzden makul süre pratikte en erken 7-8 aydır. Davaların ortalama olarak 7-8 aydan önce bitmesi olağan durumlarda mümkün değildir.
Bu konu hakkında benzer makalelerimiz için tıklayın
Comments (2)
yaklaşık 2.5 yıldır sözleşmeli er olarak kara kuvvetleri komutanlığında görev yapmaktayım çeşitli sebeplerden dolayı görevime devam etmek istemiyorum izine ayrıldım ve geri dönmeyi düşünmüyorum bu durumda atılacağımı biliyorum fakat atıldıktan sonraki dönemde atılma suçumdan dolayı herhangi bir adli işlem yapılır mı ve benim memuriyet hakkım alınacak mı tekrar başka bir kurumda memur olabilecek miyim bunu öğrenmek istiyorum
Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz