KORONAVİRÜS NEDENİYLE ZORLA ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASIİşçinin zorla ücretsiz izne çıkarılması, iş sözleşmesinde esaslı değişiklik anlamına gelir. 4857 sayılı İş Kanunu m. 22/1’e göre esaslı değişiklikler, ancak işçinin yazılı rızası ile mümkündür. İşçi; onay vermeden, imza atmadan ücretsiz izne gönderilirse; 4857 sayılı İş Kanunu m. 24 uyarınca, iş sözleşmesini tek taraflı ve haklı nedenle feshedebilir.
Bu durumda işçi, feshe bağlı tazminatlarını hak etmiş olur. Ayrıca iş güvencesi uyarınca işverene, işe iade davası da açabilir.
Zorla ücretsiz izne çıkarılan işçi, bu nedenle işten ayrılmak istiyorsa; iş sözleşmesini feshettiğini noter aracılığıyla işverene bildirmeli ve tazminatlarını talep etmelidir.
İşçinin isteği dışında ve tek taraflı olarak (hangi nedenle olursa olsun) işveren tarafından ücretsiz izne çıkartılması hukuki olarak mümkün değildir. Yargıtay’ın kararlılık kazanmış olan uygulamasına göre; ücretsiz izin hizmet akdinin feshi niteliğinde olup ücretsiz izne çıkartılmayı kabul etmeyen işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecektir.
Related Posts

KORONAVİRÜS COVID-19 CORONAVİRÜS SEBEBİYLE ÖZEL YURT ÜCRETLERİ HAKKINDA BAKANLIK GENELGESİ
Read More
Arsa Sahibinden Daire Satın Alanlar, Sözleşmeden Doğan Hak Ve Alacaklar Yazılı Olarak Kendilerine Temlik Edilmediği Takdirde Yükleniciden Gecikme Tazminatı İsteme Hakkına Sahip Olamaz
Read More
Corona Virüs Sebebiyle Geçici Olarak Kapatılan Özel Yurtlarda Kalan Öğrencilerin Para İadesi Veya Taksit Ödemesi Sorununun Yönetmelik Hükümleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi
Read More