Kısıtlı Mallarının Satış Usulleri Genel Bilgiler
Kısıtlı mallarının takip ve denetimini yapan makam vasi talebine göre kısıtlının menfaatine bir durum oluşması halinde kısıtlı mallarının bir kısmının veya tamamının satışına karar verebilir.
Kısıtlı mallarının satışına Sulh Hukuk Mahkemesi karar verir ancak taşınmazlarda satış kararının uygulanması Asliye Hukuk Mahkemesinin onayına muhtaçtır.
Kısıtlı Mallarının satışı ile ilgili Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzügün ilgili maddelerine genel bir bakış,
Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük’ün yürürlüğe konulması 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 593,609 ve 620 nci maddelire göre Bakanlar Kurulunca 21-07-2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Tüzüğün Malların satışı başlıklı
25.Maddesinde : Vesayet altındaki kişiye ait malların satışında açık artırma esastır denilmektedir. Yine maddede Ancak satışa çıkarılacak malların özel durumları, nitelikleri veya değerlerinin azlığı gözönüne alınarak taşınırlarda vesayet makamı, taşınmazlarda ise vesayet makamı satışa karar verdikten sonra denetim makamı pazarlıkla satışa karar verebilir denilmekte ve madde devamında vesayet altındaki kişinin kendisi veya ailesi için özel bir değer taşıyan şeyler zorunlu olmadıkça satılımaz hükmü bulunmaktadır.
Madde özünden anlaşılacağı üzere kısıtlılık kararı verilmiş olan bir kimsenin malının satılmasına vesayet makamınca Sulh Hukuk Mahkemesince karar verilmesi gerekmektedir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin satış kararını açık artırma şeklinde vermeleri esastır. Ancak bu kesin şart olarak değerlendirilmemiştir. Yani hakim takdiri ile malın pazarlık usulü ile satışına da karar verilebilir. Vesayet makamı yani Sulh Hukuk Mahkemesinin kısıtlının taşınır malları yönünden vereceği pazarlık usulu ile satışın denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesince herhangi bir onayına muhtaçlık yoktur verilen karar gibi pazarlık usulü ile taşınır mal paraya çevrilebilir.
Kısıtlının taşınmaz malları yönünden yine Sulh Hukuk Mahkemesince hakimin takdiri ile pazarlık usulü ile satışa karar vermesine engel bir durum yoktur. Ancak bu şekilde verilmiş bir karar denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesinin onayına muhtaçtır.
Denetim için kendisine gelen karara karşı Asliye Hukuk Mahkemesi Sulh Hukuk Mahkemesinin pazarlık usulü ile satış kararını yerinde bulunarak onama şeklinde karar verebilir, Mahkeme Pazarlık usulu satışı kabul etmeyebilir bu durumda ise dosyayı yeniden Sulh Hukuk Mahkemesine iade etmeden direk satış usulünü kendisi belirleyerek satışın açık artırma usulü ile yapılmasına diye karar verebilir. Bu karara karşı Sulh Hukuk Mahkemesinin itiraz yada direnme hakkı bulunmamaktadır.
T.C.Yargıtay
18.Hukuk Dairesi
Esas No : 2014/12707Karar No : 2015/2670Karar Tarihi : 24.2.2015
Özet:Bu hukuki düzenlemeler karşısında; denetim makamının yetkisinin vesayet makamının satış kararı vermesi halinde bunun pazarlıkla satış şeklinde olup olmayacağına ilişkin olup yukarıda yapılan açıklamalar dikkate alındığında, mahkemece, davacı vasiden delilleri sorulup gösterdiği taktirde toplanarak ve gerektiğinde mahallinde keşif yapılarak bilirkişiden rapor alındıktan sonra oluşacak sonuca göre pazarlıkla satış konusunda bir karar verilmesi yerine, taşınmazın satışına izin verilmesi kararının onay talebinin reddine, satışa izin verilmesine dair kararın bozulmasına karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu konu hakkında benzer makalelerimiz için tıklayın