İnternetten Video Kaldırma (Youtube – Facebook – Instagram vb.)İnternetten video kaldırma, içinde bulunduğumuz çağın gereklilerinden olan internet sık ve yaygın kullanımının bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnternet, günümüzde insanlar için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Gelişen teknoloji ve artan internet kullanımı ile birlikte paylaşılan her türlü içerik hızlıca sanal alemde milyonlarca kişiye ulaşabilmektedir. Hukuka aykırı nitelikte bir videonun bir kişi ya da kurum aleyhine olması durumunda geri getirilemez kayıplar ortaya çıkmadan önce yapılması gereken internetten video kaldırma işlemidir.
İnternetten video kaldırma işlemi yapılırken hızlı davranmak en önemlisidir. Aksi bir durumda videonun yayılması söz konusu olacağından her siteden ayrı ayrı silmek gerekecektir ki bu daha gerçekten uğraş gerektiren bir iştir. Ayrıca kişi ya da kurum imajını zedeleyen videonun yayılması demek daha fazla kişi tarafından görüntülendiği anlamına geleceğinden bozulan imajın eski haline getirilmesi çok daha zor olacaktır.
5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ a göre kişilik haklarını veya özel hayat gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle kişi ya da kurumlar bahsi geçen hukuka aykırı videonun kaldırılması için yasal başvuruda bulunabilirler. Özel hayata ait bilgilerin yayınlanması, hakaret edilmesi, yanlış haberlerin veya karalayıcı haberlerin yapılması durumlarında kişi ya da kurumlar bu kanun çerçevesinde internetten video kaldırma talebinde bulunabilirler.
Kişilik haklarının ihlali ve maddi-manevi zarara uğrama tehlikesinin olması durumunda kişi veya kurumlar önce içerik sağlayıcısına, ona ulaşamadığı takdirde ise yer sağlayıcısına uyarı yöntemiyle internetten video kaldırma işlemi için talepte bulunmalıdır. Fakat kişi ya da kurum Sulh Ceza Hakimine doğrudan başvurarak içeriğin engellenmesini de talep edebilir.
Hakim vermiş olduğu kararı Erişim Sağlayıcı Birliği’ne gönderir. Ayrıca hakim, kendisine yapılmış olan başvuruyu en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlama yükümlülüğüne sahiptir. Birlik ise kendisine ulaşan kararı erişim sağlayıcıya gönderir ve erişim sağlayıcı en geç 4 saat içinde verilen kararı uygulamak zorundadır. Hakimin vermiş olduğu kararı yerine getirmeyen kimselere 500 günden 3.000 güne kadar adli para cezası verilir.
Bu Suç Özel Hayatın Gizliliği İlkesine Aykırı;
5651 sayılı Kanun’un 9/A maddesine göre de özel hayatın gizliliğinin bir kişi ya da kurum açısından maddi-manevi zarara sebep olacağı gerekçesiyle doğrudan Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı’na internetten video kaldırma başvurusu yapılabilir. Özellikle Google’da yer alan videoların kaldırılması için bu yolun izlenmesi daha doğru olacaktır. TİB, yapılan başvuruyu değerlendirerek verdiği kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderir ve birlik bu kararı en geç 4 saat içinde uygulamak zorundadır. Fakat TİB’e yapılan başvurudan sonra 24 saat içerisinde durumun hakim kararına sunulması gerekmekte ve hakim kararını en geç 48 saat içerisinde açıklamak mecburiyetindedir.
Bu aşamadan sonra hakim vereceği kararı TİB’e gönderir. Eğer hakime hiç başvurulmamış iseveya hakim söz konusu videonun kaldırılmasına gerek duymamışsa TİB’in video üzerine koyduğu engelleme işlemi kendiliğinden ortadan kalkar. TİB’in hakimin vereceği olumsuz karara karşı 5271 sayılı Kanun hükümlerine göre itiraz hakkı mevcuttur.
İnternetten video kaldırma işlemi yüksek oranda teknik ve hukuki bilgi birikimini gerektirdiği için bu sürecin hızlı ve doğru işleyebilmesi adına alanında uzman bir bilişim avukatına danışmak mağdur kişi ya da kurum açısından faydalı olacaktır.
Youtube’daki müstehcen videoların mahkeme yoluyla kaldırılması;
Youtube, hergün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği ve geniş bir kullanıcı ağına sahip popüler internet sitelerinden bir tanesidir. Youtube’a bir dakikada 100 saatlik video yüklenmektedir ki bu videoların birçoğu sosyal paylaşım sitelerinde ya da başka sitelerde de paylaşılmaktadır. İşte bu durumda Youtube’dan video kaldırma işlemi daha ciddi bir hal almaktadır. Fakat Youtube’dan video kaldırılması talebinde bulunabilmek için de bu videonun hukuka aykırı nitelik taşıması gerekmektedir.
Türk Ceza Kanunu’na Göre Müstehcenlik Suçu;
Türk Ceza Kanunu’nun 226. maddesine göre müstehcenlik suç sayılmaktadır ve 5651 sayılı Kanun’un 8.maddesine göre de internet ortamında yapılmakta olan yayınların belirtilmiş olan suçlardan biri olduğuna dair yeterli şüphe olması durumunda erişimin engellenmesine karar verilir. 8.maddede sayılmış olan suçlardan bazıları şunlardır; fuhuş, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, intihara yönlendirme vs. Bu doğrultudan hareketle şunu söyleyebiliriz ki internetten video kaldırma işlemi hukuki yollar izlenerek Youtube’da yer alan müstehcen videolara erişim mahkeme kararı ile engellenebilmektedir.
Fakat Google Türkiye Bürosu belirli şartların varlığı halinde internetten video kaldırma işlemini yapmaktadır. Çoğu zaman kaldırılması talep edilen videolar kaldırılmamış ve düşünce özgürlüğü sınırları içerisinde paylaşım yapıldığına dair açıklamalarda bulunulmuştur. Irkçı nitelikte veya telif hakkını zedeleyen nitelikte videolar olması durumunda kaldırma işlemi hızlı bir şekilde ilerlerken kişiyi ya da kurumu karalama niteliğine sahip videolar düşünce özgürlüğünün sonucu ortaya çıktığı gerekçesiyle çoğu zaman kaldırılmamaktadır.
Tüm bunları ele aldığımızda şunu söylemeliyiz ki Youtube’dan video kaldırma işlemi uzun bir hukuki prosedüre sahip olduğundan sabırlı olmak çok önemlidir. Bu süreçte bilişim avukatından mutlaka yardım alınmalı ve süreç sıkı bir şekilde takip edilmelidir.
Şifresi unutulan youtube hesabındaki videonun kaldırılması;
Çok fazla sosyal ağın olması ve kişilerin birçok yerde üyeliklerinin bulunması gibi durumların sonucu olarak bazen sahip olunan şifrelerin unutulması kaçınılmaz hale geliyor. Eğer kişi Youtube hesabının şifresini unuttuysa maalesef diğer Google hesabına da giriş yapamaz.Çünkü esasında bir Google hesabı alınınca aslında Youtube hesabı da alınmış olmaktadır.
Eğer kişi Youtube şifresini unuttuysa hesabına girip videoyu kaldırmak için öncelikle izlemesi gereken bazı yollar vardır. İnternetten video kaldırma ile beraber Google Destek sayfasına girilerek “Youtube Şifremi Unuttum” seçeneği seçilir ve ardından izlenmesi gereken yol kişiye tarif edilir. Kişi “şifremi unuttum” seçeneğiyle beraber kullanıcı adını da girerek kendine yenir bir şifre edinebilir. Edindiği yeni şifresiyle Youtube hesabına giril yaparak yüklemiş olduğu videoyu kaldırabilir. Burada tek dikkat edilmesi gereken nokta kullanıcı adının doğru olarak yazılması. Aksi takdirde yeni şifre belirlemek mümkün olmayacağından Youtube hesabına giriş yapabilmekte söz konusu olmayacaktır.
İnternetten Şahıs Haklarını Zedeleyen Videoları Sildirmek;
İnternetten video kaldırma işlemi çoğu zaman kişilik haklarını zedelediği gerekçesiyle yapılmaktadır. Çünkü internet öyle bir ortam ki bir kişiye hakaret etmek, iftira atmak ya da hakkında yalan bir haber yapmak çok basit olduğu gibi bunun yayılması da çok hızlı gerçekleşmektedir. Dolayısıyla kişinin maddi-manevi zarara uğraması gibi konular ortaya çıkmaktadır.
İnternetten şahıs haklarını zedeleyen video kaldırma;
İnternette yayınlanan video sebebiyle şahıs haklarının zedelendiğini iddia eden kimse 5651 sayılı Kanun’a göre internetten video kaldırma talebinde bulunabilir. Bu sürecin nasıl ilerlediğini yazımızın başında belirtmiştik. Söz konusu hukuka aykırı video sebebiyle şahıs hakkı zedelenen kişi ya da kurum içerik, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına ya da doğrudan hakime başvurabilir ve videonun kaldırılması talebinde bulunabilir.
Ayrıca şunu da eklememiz gerekiyor ki hukuka aykırı video sebebiyle eğer kişi ya da kurum bir zarara uğramışsa bunun tazmini de mümkündür. Tüm bu işlemlerin hızlı ve eksiksiz bir biçimde yapılabilmesi adına bilişim avukatından destek almak şahıs hakkı zedelenen mağdur açısından önem taşımaktadır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın