Kazanılan Davada Avukat Masraflarını Kim Öder?
Kazanılan davada avukat masraflarını kim öder? sorusu davalı ve davacı olan kişiler tarafından sıklıkla merak edilen bir sorudur. Genel itibariyle avukat masrafları, avukatın müvekkili tarafından ödenmektedir. Ancak davayı kazanan kişi boşanma avukatı, icra avukatı, miras avukatı ya da diğer avukat türleri ile temsil edilmişse, davayı kazanan tarafın lehine karşı vekalet ücreti belirlenmektedir. Bu açıdan bu ücret davayı kaybeden kişi tarafından, davayı kazanan kişinin avukatına ödenmektedir. Bu konu ile ilgili Avukatlık Kanunu’na göre davanın sonuçlanması durumunda, lehine bir karar verilen tarafın avukat masrafları karşı taraf tarafından ödenmelidir. Bu durumda karşı taraf için avukat vekalet ücreti yüklenmektedir.Mahkeme tarafından belirlenen ücretin avukat ile anlaşılan ücretten daha az bir tutara sahip olması ise, her halükardaceza avukatı, boşanma avukatı ya da diğer avukatlar ileanlaşılan fiyatın ödenmesinin zorunlu olduğunu göstermektedir.Ancak ücret daha önceden ödendiyse geri talep edilememektedir.
Kazanılan davada avukatlık ücreti nasıl alınır?
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Mahkeme Masrafı Ödenmezse Ne Olur?
Dava açma aşamasında davacı taraf olarak belirli bir miktar yargılama harcının ve davada yapılacak masrafların ücretinin mahkemeye yatırılması gerekmektedir. Aynı şekilde dava açıldıktan sonra yatırılan harcın eksik olduğunun farkına varılması durumunda, eksik miktar ilgili tarafa tamamlattırıldıktan sonra dava devam etmektedir. Mahkeme tarafından davanın kesinleşmesi durumunda ise mahkeme masraflarının tahsili hükümde belirtilmektedir. Bunun için harç tahsil müzekkeresindeki ücretin ödenmesi adına sanık için tebligat çıkarılmaktadır. Sanığın bu tebligata rağmen mahkeme masraflarını ödememesi durumunda ise icra takibi başlatılmakta ya da vergi dairesi aracılığıyla varlıklara tedbir koyulabilmektedir.

Karşı tarafın avukatlık ücretini ödemezsem ne olur?
Avukatlık ücretinin ödenmemesi durumunda, avukat kişi savunmasını yaptığı sanığına dava açılabilir. Hukuki açıdan alınan hizmetin karşılığı verilmediği için avukat hakkını alabilmek için dava açar ve sürece bağlı olarak değişen faiz tutarı ile Avukatlık ücretini alabilir.
İş avukatı ( işçi avukatı) genel olarak aşağıdaki konularda hizmet vermektedir.
- İşçi yönünden haklı fesih şartlarının değerlendirilmesi.
- İşverenin haklı fesih şartlarının değerlendirilmesi.
- Fesih İhtarnamesi gönderilmesi.
- Fesih İhtarnamesine cevap verilmesi.
- Tarafların hukuki durumlarının değerlendirilmesi.
- Arabuluculuk Başvurusu Yapılması.
- İşçilik Alacaklarının Hesaplanması.
- İşe iade şartlarının değerlendirilmesi.
- Arabuluculuk müzakerelerinde işçinin haklarının maksimum düzeyde korunması.
- Son Tutanağın yasal koşulları taşıyıp taşımadığının değerlendirilmesi.
- Uzlaşma Sağlanması.
- Dava Açılması.
- Davanın Takibi.
- Delillerin Sunulması.
- Tanıkların sorgulanması.
- Mahkeme ara kararlarına itiraz edilmesi.
- Mahkeme ara kararlarının takip edilmesi.
- Bilirkişi raporuna itiraz edilmesi.
- Mahkeme kararının hukuka uygunluğunun değerlendirilmesi.
- Karara karşı İstinaf ya da temyiz kanun yollarına başvurulması.
- Kararın İnfazı.
İŞ MAHKEMESİ DAVA MASRAFI NE KADAR?
İş mahkemesinde açılacak davalarda belli bir harç ve masrafın ödenmesi gerekmektedir. İş mahkemesinin bulunmadığı yerlerde iş davalarına asliye hukuk mahkemesi bakacaktır. Diğer bir deyişle, iş mahkemesinin olmadığı yerde iş davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. Mahkeme harcı, mahkeme masrafı her yıl düzenlenmektedir. Davada yapılan masraflar dava sonunda davanın kazanılması durumunda karşı taraftan geri alınacaktır.
İşten çıkarılan işçiler, iş yerinde içeride kalan tazminatlarını ücretlerini maaşlarını genellikle alamamaktadır. İşçiler tazminatlarını almak için ne yapmalıdır. Öncelikle arabuluculuk başvurusu yapmalı, arabuluculuk başvurusundan olumlu yanıt alınamadığı takdirde işçi dava dilekçesi ile iş mahkemesinde iş davası açmalıdır.

Karşı Vekalet Ücreti Kimindir?
Avukatlık Kanunu’na göre avukat yapacağı işin karşılığında bir ücrete hak kazanır. Bu ücretin miktarı her yıl yayınlanan Avukatlık Asgari Ücretinden düşük olmayacak şekilde müvekkili ile avukat arasında serbestçe belirlenir. Eğer vekil ile vekalet veren arasında buna ilişkin bir sözleşme yoksa ücret, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ’ne göre belirlenir.
Bir davada taraf olarak davacı veya davalı olmak kadar söz konusu davanın hangi mahkemede görüleceği, duruşmalı/duruşmasız yapılması da vekalet ücretinin belirlenmesinde önem arz etmektedir.
Eğer davada taraf davacı ise karşı vekalet ücreti, davayı kısmen veya tamamen kaybetmesi halinde aleyhine olacak şekilde karşı vekalet ücreti hükmedilebilir. Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır. Davayı açıp kaybettiyseniz bu sefer davalının avukatı sizden haksız olarak dava açtığınız için karşı vekalet ücreti alır. Eğer tarafların avukatı bulunmuyorsa herhangi bir vekalet ücretine hükmedilmeyecektir.
Davanın kısmen kabul veya reddi halinde ise kaybedilen kısım nispetinde vekalet ücreti aleyhe olacak şekilde hükmedilir.
Bu konu hakkındab benzer makalelerimiz için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.