Boşanma Avukatı Ücreti 2023
2023 yılı boşanma avukatı ücreti en az 9.200 TL olarak güncellenmiştir. Buna %8 KDV uygulanınca toplam tutar 9.936 TL olur. Boşanma avukatı ücreti her dava dosyasına özel olarak ve ayrıca belirlenir.
- Avukat dosyaya harcanacak emek ve zamana göre ücretini serbestçe belirler. Özellikle davanın anlaşmalı boşanma mı yoksa çekişmeli boşanma mı olduğuna göre değişkenlik mümkündür. Ancak bu ücretlere uygulanacak bir takım kurallar bulunur.
- Türkiye’de ücretsiz avukatlık yapmak yasaktır. Bu nedenle her yıl Türkiye’deki tüm avukatların uygulaması gereken en az avukatlık ücreti Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı’nca belirlenerek Resmi Gazete‘de yayımlanır.
- İşte bu rakamdan az olmamak üzere avukatlar bir de bağlı oldukları yerel baroların kendine has tarifesinden yararlanarak ücret belirlerler. Örneğin Gaziantep Barosu’na göre boşanma avukatı ücretinin anlaşmalı boşanma davaları için 27.000 TL, çekişmeli boşanma davaları için 40.000 TL tutarında olması uygundur.
- Bu rakamlar 2023 için geçerlidir. Boşanma avukatı ücreti 2023 yılı için belirlenmiştir.
Boşanma Davası Avukat Ücreti Nasıl Belirlenir?
Her boşanma davası aynı meblağ olamaz, avukat; dosyaya ne kadar vakit gerektiği, davanın ne kadar süreceği, delillerin ne zorlukta olduğu, karşı tarafla çekişmeli olan konular gibi hususlara göre tespit eder.
Dava başında avukat ile müvekkil arasında anlaşılacak olan en az boşanma avukatı ücreti 2022 – 2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile belirlenen meblağ olabilir; Türkiye Barolar Birliği’nin Resmi Gazete’de yayımlayarak belirlediği ücretler kanunen uyulması mecburi olan asgari miktarlardır. Bu tarifenin altında bir avukatlık vekalet ücretine anlaşmak yasaktır.
Anılan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2022-2023 uyarınca boşanma davalarında avukatlık ücreti 2022 Eylül itibarıyla 2023 yılı için en az 9.200 TL olmalıdır. Bu ücret tüm Türkiye’de açılacak boşanma davaları için asgari olarak belirlenen miktardır. Dolayısıyla tüm Türkiye’de avukatların 9.200 TL asgari fiyata uyma yükümlülükleri vardır. Bu ücret peşin olup, KDV hariçtir.
Ayrıca, TBB’nin ücret tarifesinin altında kalmamak üzere, boşanma davasının görüleceği şehre göre yerel baroların yayınladığı ayrı ücret tarifeleri bulunmaktadır. Uygulamada avukatlar hem TBB’nin, hem de bağlı bulundukları yerel baronun fiyatlarını değerlendirir. Dolayısıyla boşanma avukat masrafı, davanın görüleceği ile göre değişebilir. Çekişmeli boşanma dava ücreti ne kadar tutar, anlaşmalı boşanma dava ücreti ne kadar tutar, hem TBB hem de yerel baroların ücret tarifelerine göre belirlenebilir.
2023 Yılında Boşanma Davası Mahkeme Masrafları
Boşanma davalarında boşanma avukatının talep edeceği avukatlık ücretinin yanında bir de avukatlık masrafları ile mahkeme tarafından talep edilecek ya da boşanma davasının açılabilmesi veya usulüne göre sürdürülebilmesi için mahkemeye sunulması gerekecek olan masraf kalemleri söz konusu olacaktır. Bunlar: keşif ve bilirkişi ücreti, tanık giderleri, tebligat masrafları, mahkeme harçları, şehirlerarası işlerde yol vb. giderler, istinaf ve temyiz harçları vb. giderlerdir ve başlangıç olarak 800-2.000 Türk Lirası aralığında bir meblağ tutmakta, mahkeme süresince de gitgide artabilmektedir. Bu masrafların niçin gitgide artış göstereceğine ilişkin olarak örnek vermemiz gerekirse: Dava açılmış ve derdest iken, örneğin ziynet eşyalarına(düğün takıları) ilişkin olarak bilirkişi tarafından rapor tanzim edilmesi halinde 500-1000 Türk Lirası tutarında ek masraflar çıkabilecektir.
Avukat ile Anlaşacak Ekonomik Durumu Olmayan Vatandaşlar Adli Yardım’dan Yararlanabilir
Üzerine kayıtlı hiçbir malvarlığı olmayan ve sigortalı bir işte çalışmayan vatandaşlar, muhtarlıktan fakirlik belgesi almak suretiyle adliyelerde yer alan adli yardım büroları yardımıyla kendilerine ücreti devlet tarafından karşılanmak üzere avukat atanmasını talep edebileceklerdir. Bu şekilde ekonomik olarak durumu müsait olmayan vatandaşlara, kendi kendilerini temsil etmek yerine mutlaka adli yardımdan faydanalanmalarını ve hiç değilse adli yardım vekili vasıtasıyla davalarını yürütmelerini tavsiye ediyoruz.
Ancak sigortalı bir işte çalışan veya üzerine kayıtlı bir taşınır veya taşınmaz mal bulunan vatandaşlar, bir avukatın profesyonel hukuki yardımından faydalanmak istiyorlarsa avukatlık ücretini ödemek durumundadırlar.

2023 Yılı İçin Uygulamada Boşanma Avukatı Ücretleri ve Boşanma Davası Masrafları
Boşanma ücretlerinin ne kadar olacağından korkan birçok vatandaşımız, dilekçelerinin yazımı için arzuhalciye gitmek veya bu dilekçeleri bizzat kendileri yazmak gibi talihsiz hatalarda bulunabilmektedir. Bu tip hatalar sonucu cevap dilekçesi, delil dilekçesi veya istinaf ve temyiz gibi başvurulara ilişkin süreleri kaçıran veya dilekçelerini sürelere uygun sunmuş olsalar dahi esasa ilişkin olarak ileri sürmeleri gereken talepleri ileri sürmeyen ve lehe olan Yargıtay içtihatlarını uygun bir üslup ile kullanmayan, yani meramını olması gerektiği gibi anlatamayan vatandaşların geri dönülmez hak kayıplarına uğradıkları görülmektedir. Oysa haklı olduğu halde davasını kaybeden bir kişinin ödeyeceği veya almaktan mahrum kalacağı nafaka, maddi ve manevi tazminat, ziynet eşyası ve mal paylaşım alacağı gibi borç ve alacaklar, boşanma ücretlerinin kat kat üstündedir.
Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri eski başkanlarından, aynı zamanda kendisi de avukat olan Abraham Lincoln’ün belki biraz da olsa abartıya kaçan şu sözü unutulmamalıdır: “Kendi kendisini temsil eden kişinin, akılsız bir müvekkili vardır.
Dolayısıyla nafaka, tazminat, velayet ve boşanma davası sonrasında görülecek olan mal paylaşım davasına ilişkin olarak, bu hukuki süreçlerin tarafı olan tüm vatandaşlarımıza, hak kaybına uğramamaları adına mutlaka bir avukat ile görüşüp hukuki danışma ve dava temsil hizmeti almasını tavsiye etmekteyiz. Ayrıca mal paylaşımı davasına istinaden, taraflar arasında yapılmış olan ve halk arasında evlilik sözleşmesi olarak bilinen mal rejimi sözleşmesinin dikkate alınacağı unutulmamalıdır. Yazımızın devamında açıkladığımız üzere, bir avukat ile anlaşacak maddi durumu olmayan kişiler dahi adli yardımdan faydalanarak ücreti devlet tarafından karşılanmak üzere avukat desteği sağlayabilir.
Boşanma davalarına bakan yetkin ve işinin ehli avukatlar tarafından çekişmeli boşanma davaları için ortalama olarak 20.000 – 50.000 TL aralığında ücretler talep edildiği görülmektedir. Bu nedenle boşanma avukatı tarafından müvekkil dinlenecek ve görüşmede elde edilen verilere ve söz konusu boşanma davasının zorluk durumuna göre bir ücret tayininde bulunulacaktır.
Anlaşmalı boşanma davaları için ise çekişmeli davalara nazaran daha kolay görülen işler olduklarından dolayı, 3 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde asgari ücret tutarı olarak belirlenen 9.200 Türk Lirası temel olarak kabul edilmekte ve genellikle: 9.200 – 20.000 Türk Lirası aralığında avukatlık ücreti talep edilmektedir.
Yine de avukatlar tarafından açıkça ücret belirtilmesi rekabet yasağına aykırı bir davranış olacağından ötürü en doğru ve etik davranış hukuki danışma için randevu almak ve bu hukuki danışma esnasında ücret hususunu da bizzat görüşmek olacaktır. Çekişmeli boşanma davalarında avukatlık ücretinin anlaşmalı boşanma davalarına nazaran daha fazla olmasının sebebi, çekişmeli boşanma davalarının ortalama olarak 1 ile 3 yıl arasında sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bu süre zarfında boşanma davasına bakan avukat tarafından dava ve cevap dilekçeleri ile birlikte istinaf ve temyiz süreçleri de düşünüldüğünde onlarca dilekçe yazılması ve bir o kadar da duruşmaya girilmesi gerekebilmektedir. Bu durum artan maliyetler ve emek ile birlikte avukatlık ücretinin de doğru orantılı olarak artmasına sebebiyet vermektedir.
Unutulmamalıdır ki: Boşanma davası ve mal paylaşım davası birbirinden ayrı davalardır. Boşanma davası sonrasında görülecek olan mal paylaşım davaları, boşanma davalarından ayrı davalar olmalarından mütevellit, ayrı bir ücretlendirmeye tabii olacaktır. Mal paylaşım davalarında genellikle %10-25 arasında nisbi avukatlık ücreti takdir edilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Avukat Ücreti Ne Kadar?
Anlaşmalı Boşanma Davası Masrafı Ne Kadar, Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Ücreti Ne Kadar sorular Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardandır. Anlaşmalı Boşanma Davası Vekalet Ücreti, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde KDV hariç 9.200,00 TL’dir. Şu unutulmamalıdır ki; Avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmak ciddi hak kayıpları yaşamanıza sebep olabilir.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.