Tek celsede boşanma; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olmak üzere iki farklı şekilde görülen boşanma davalarından anlaşmalı boşanmayı ifade eder. Anlaşmalı boşanma, yani tek celsede boşanma; boşanma davasının ilk duruşmasının boşanma kararıyla sonuçlanmasıdır. Tek celsede boşanmak için eşler, anlaşmalı boşanma davası açılmadan önce dava neticesinde meydana gelecek hukuki sonuçlar üzerinde anlaşır ve bu anlaşmalarını, anlaşmalı boşanma protokolüyle imza altına alırlar.
Boşanma iradesinde, boşanmanın mali sonuçlarında ve ortak çocuklara ilişkin hususlarda uzlaşamayan eşler, anlaşmalı boşanma davasına kıyasla çok daha uzun bir süreci ihtiva eden ve tek celsede boşanmanın mümkün olmadığı çekişmeli boşanma davası yoluna gider. Çekişmeli boşanma davasında eşlerin tek duruşmada boşanabilmeleri mümkün değildir. Zira, işbu davada eşler arasında çekişmeye konu hususlar nedeniyle, boşanma kararı verilebilmesi için en az birkaç duruşma yapılır.
Tek Celsede Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanmalarda tek celsede boşanma süresi ortalama 2-3 ay gibi bir sürede sonuçlanır. Ayrılmak üzere olan çiftler ilk mahkemede boşanmış olurlar. Ancak bu süre uzayabilir veya dava reddedilebilir. Böyle bir durumda tekrar boşanma davası açabilmeniz için 3 yıl beklemek zorunda kalırsınız. Bu sebeple alanında uzman, sizin için en iyi boşanma avukatları ile dava sürecinizin doğru bir şekilde yönetildiğinden emin olmalısınız.
Tek Celsede Boşanmak İçin Anlaşmalı Boşanmanın Şartları
Tek celsede hızlıca boşanmak isteyen kişilerin mutlaka anlaşmalı boşanma davası açmaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının şartları karşılanıyorsa, taraflar tek celsede boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma şartları:
- Evlilik süresi 1 yılı doldurmamış çiftler anlaşmalı boşanma sağlayamazlar. Tek celsede boşanabilmek için mutlaka en az 1 yıllık evli olmalısınız.
- Tek celsede ve anlaşmalı boşanmak için boşanmak isteyen iki kişinin de birlikte başvurması gerekir. Birlikte başvuramıyorsanız en azından biriniz diğerinin davasını kabul etmelidir.
- Mahkeme her iki tarafı da dinlemeli ve baskı altında kalmadan, özgür iradelerini kullandıklarına kanaat etmelidir.
- Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalı ve protokolde mali süreç, velayet kararları gibi tüm durumlar düzenlenmiş olmalıdır.
Tek Celsede Sorunsuz Boşanmalar İçin Hukuki Destek Alabilirsiniz
Boşanma sürecinizi iyi yönetecek bir avukatla çalışmak, tek celsede boşanmak için ne yapmalı diye soran kişilerin ilk etapta halletmesi gereken bir durumdur. Gaziantep’in en iyi boşanma avukatları hakkında bilgi alabilir, kısa bir araştırma yapabilirsiniz ve doğru bir hukuki danışmanlık hizmetini alarak tek celsede boşanabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Tek Celsede Biter mi?
Eşlerin dava açmazdan evvel uzlaşı sağlayamamalı durumunda çekişmeli boşanma davası yoluna gidilecektir. Çekişmeli boşanma davalarının tek duruşmada boşanma kararıyla bitmesi oldukça güç olmakla birlikte, hukuken olanaksız değildir. Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşmasında eşler hakkında boşanma kararı verilebilmesi ve davanın tek celsede sona ermesi için uzman yardımına başvurulmalı, deneyimli bir boşanma avukatı nezaretinde ilerlenmelidir.
En hızlı boşanma davası nasıl olur?
Adalet Bakanlığı tarafından “Yargıda Hedef Süre” projesi geliştirilerek en hızlı boşanma nasıl olur minvalinde geliştirme yapılmakta; anlaşmalı boşanma davalarının sonuçlanması için 40 gün, çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanması için 300 gün olacak şekilde ortalama süreler öngörülmektedir.
Uygulamada anlaşmalı boşanma davaları en az 1 ay, çekişmeli boşanma davaları 1.5 sene sürmektedir. Ancak çoğu zaman boşanma avukatı tarafından takip edilmeyen anlaşmalı boşanma davaları 3 aya kadar, çekişmeli boşanma davaları ise 2-3 seneye kadar uzayabilir. İyi bir boşanma avukatı ile yürütülen anlaşmalı boşanma davası 10 gün, çekişmeli boşanma davası 10 ay kadar az bir sürede neticelenebilir.
Dava dosyasının erken neticelenmesi bir avukatın üstlendiği en önemli rollerden biridir. Nitekim boşanma davasının şahısların kendileri tarafından açılması ile avukat tarafından açılması ve takip edilmesi arasındaki en önemli farklardan biri boşanma avukatının boşanma davasını hızlı bitirebilmesidir.
Bu çerçevede boşanma avukatı davaya konu olaylarda hangi davranışların vurgulanması gerektiğini ve hangilerinin Mahkeme nezdinde önem arz ettiğini özenle belirlemeli, boşanma davasının neticesine doğrudan etki edecek hususlar üzerinde durmalı, boşanma davasında hakimin kararına etki etmeyecek meselelerledavayı sürüncemede bırakmamalıdır. Avukatın boşanma tespiti hassas davranması ve üzerinde durması gereken tespitlerdir.
Ayrıca, avukat hangi delillerin aile mahkemesi için önemli olabileceğini bilir ve hızlıca delillerin toplanması için gerekenleri derhal yapar. Örneğin bir rapor alınması gerekiyorsa boşanma avukatı bu raporun alınması için usulüne uygun talepte bulunur, raporun alınması için mahkeme karar vermişse bu kararın yazılmasını takip eder, elden takip yetkisi alarak raporun en kısa zamanda yazılmasını sağlayabilir.
Tanık beyanları mahkemelerde yargılamanın uzaması nedenlerinden bir diğeridir. Bir tanığın tanık listesinde gösterilmesi ile o talebin yerine getirilmesi için mahkemece gönderilen davet mektupları bazı zamanlar tanığa iletilemez ve böylelikle duruşmada hazır olmayan tanığın tekrardan davet edilebilmesi için yeni bir celse belirlenmesine karar verebilir. Her bir duruşma arasındaki sürenin yaklaşık 4 ay olduğu düşünülürse, bir tanığın duruşmaya katılmamış olması davada yaklaşık 4 ay gibi bir süre kaybına yol açar. Boşanma avukatları tanıkların duruşma salonunda hazır bulunmaları için özen gösterir ve tanıkları usul kuralları hakkındabilgilendirir.
Dava dosyalarının uzamasına neden olan diğer neden tebligatların ilgilisine ulaşmamasıdır. Bu noktada iyi bir boşanma avukatı tebligatların mutlaka zamanında tebliğ edilmesi için gayret gösterir. Bu sayede boşanma avukatının tespiti ile eksiklikler derhal giderilir.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.