Avukatsız boşanma davası ücreti 2022 – 2023 yılları için en az 741,05TL ‘dır. Evlilik birliğini sona erdirmek isteyen eşlerin boşanma davası açması gerekmektedir. Tarafların bu davayı avukatla yürütme zorunluluğu bulunmakla birlikte dava sürecini avukat eşliğinde yürütmek, hukuki destek almak tarafların hak kayıpları yaşamaması adına faydalı olacaktır. Boşanma davasının avukatla takip edilmesi ilerde telafisi mümkün olmayan zararların doğmasının önüne geçecektir.
Taraflar, boşanma davası sürecini avukat olmadan yürütmeye karar vermişler ise boşanmak isteyen taraf kendi hazırladığı dava dilekçesi ile aile mahkemelerinde dava açabilir. Hukukumuzda dava açarken belli harç, avans ve masrafların yatırılması gerekmektedir. Harç ve masrafların miktarları her yıl düzenlenen kanunla belirlenir. Bu harç, avans ve masraflar davanın türüne, davanın değerine, taraf sayısına göre değişiklik göstermektedir.
Boşanma davası harç, avans ve masraflarını ilk olarak davayı açan taraf olan davacı öder. Davacı davayı kazanırsa yapılan masraflar karşı tarafa ödetilir.
Boşanma davası için avukat tutmak zorunda mıyım?
Gerek çekişmeli boşanma davasında gerekse anlaşmalı boşanma davasında avukat tutma mecburiyeti yoktur. Eşlerden biri boşanma davasını avukat olmadan da açabilir. Ancak ; avukat yardımı almadan internetten bulunarak yazılan boşanma dava dilekçe örneklerinde ya da adliye önlerinde bulunan arzuhalcilere (dilekçeci) yazdırılan boşanma dilekçe örneklerinde eksikliklerin bulunduğunu, bu dilekçelerde delillerin dahi yazılmadığını ya da eksik yazıldığını söylememiz mümkün.
Bu dilekçelerle açılan boşanma davalarında ; hak kaybına uğrayabilir, davanızın reddedilmesi sonucuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.Avukat tayin etmeden-avukat tutmadan boşanma davası yürütmek isteyen kişiler dava sürecinin başından sonuna kadar bütün işlemleri kendisi yapmakla yükümlüdür. Gaziantep Boşanma Avukatı ile çalışmak için maddi olanağı olmayan kişiler, maddi durumlarının olmadığını-malvarlıkları bulunmadığını kanıtlamak koşuluyla baroya başvuru yaparak ücretsiz avukat tayin edilmesini isteyebilirler.
Boşanma davasını ilk (önce) kim açmalıdır? Boşanma davasını ilk açan kişi daha mı avantajlıdır?
Geçerli boşanma sebebi olan taraf, boşanma avukatı yardımıyla yahut kendisi mahkemeye başvurarak boşanma davasını açabilir. Boşanma davasını ilk kimin açtığının bir önemi yoktur. Çünkü boşanma davasını önce açmayan taraf, kendisine açılmış boşanma davasına karşı dava açabilme hakkına sahiptir.
E-Devlet Üzerinden Boşanma Davası Açılabilir Mi?
E-Devletten Boşanma Davası açılabilir. Bunun için e devlet üzerinden ya da doğrudan “UYAP Vatandaş Portalı”na girilerek, daha önce UYAP doküman Editörü ile hazırlanarak E-İmza ile imzalanmış boşanma dilekçesiyle UYAP sistemi üzerinden dava açmak mümkün olabilecektir.
UYAP sistemi üzerinden dava harç ve masraflarını ödeyebilmek için Vakıfbank hesabınızın bulunması gerekir.
Boşanma davası açıldıktan sonraki aşamaları da takip edebileceksiniz. E Devlet boşanma davasının aşamalarını takip edebilmek için geniş olanaklar sağlamıştır.
E-İmza Nedir?
E-imza, eletronik imzanın kısaltılmış halidir. Elektronik imza ise, elektronik ortamdaki bir belgenin kim tarafından imzalandığını belirlemeye yarayan veridir. Islak imza ile aynı işlevi görmektedir.
Elektronik imza (USB, Flashbellek benzeri) bir kart üzerinde gelmektedir. Kart tarafınıza ulaştığında öncelikle aktivasyon işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Bir belgeyi İmzalamadan önce veya UYAP sistemine giriş yapılmadan önce bu kartın bilgisayara takılarak aktif hale getirilmesi gerekir.
Boşanma Davası Şartları Nelerdir?
Her bir boşanma davasının açılmasına ilişkin şartlar farklıdır. Örnek vermek gerekirse anlaşmalı boşanma davası için en az 1 yıllık evlilik, boşanma protokolü, tarafların duruşmada hazır olmaları ve hakimin protokolü uygun bulması gibi.
Yine çekişmeli boşanma davasında da boşanma sebebine bağlı olarak şartlar farklılık gösterir. örneğin Zina sebebiyle boşanma davasında, zina olgusunun ispatlanması, zinayı öğrendikten sonra 6 ay içinde dava açılmış olması ve zinayı affeden bir olgunun bulunmaması gibi.
Dolayısıyla her bir davayı ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Bu nedenle en detaylı ve doğru bilgiyi boşanma avukatından alabileceksiniz.
Boşanma Davası Hangi Dava Türüne Girer?
Boşanma davası bir çok ayrıma tabi tutularak sınıflandırılabilir.
Özel Hukuk Davası– Kamu Davası Ayırımında, Özel Hukuk Davasıdır.
Ceza Davası – Hukuk Davası ayırımında, Hukuk Davasıdır.
Boşanma Davası, Yazılı Yargılama Usulü – Basit Yargılama usulü ayırımında; Yazılı Yargılama usulünün uygulandığı dava türlerindendir.
Boşanma Davası Islah Dilekçesi İle Islah Edilebilir Mi?
Evet. Koşulları bulunması halinde boşanma davasında ıslah mümkündür. Bunun için ıslah dilekçesi ile davanın ıslah edilmesi gerekir.
Boşanma Davası, Zamanaşımı Süresi:
Boşanma Davaları için öngörülen bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Ancak bazı boşanma sebeplerinde hak düşürücü süre öngörülmüştür.
Hak düşürücü sürelere örnek olarak Zinayı öğrenen eşin öğrenmeden itibaren 6 ay içerisinde dava açması gibi.
Boşanma için bir zamanaşımı süresi bulunmamakta ise de; boşanmaya bağlı bazı davalar için dava açma hakkı konusunda zamanışımı süresi bulunmaktadır.
Örneğin, Katkı payı alacağı davası, değer artış payı davası, artık değere katılma alacağı davası gibi mal rejiminin tasfiyesine yönelik davalar için öngörülen zamanaşımı süreleri bulunmaktadır.
Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler bakımından önemli farklılıklar bulunmaktadır. En önemli fark ise hak düşürücü sürenin olduğu bir durumda hakim sürenin geçip geçmediğini kendisini tespit eder. Hak düşürücü süre dolmuş ise davanın reddine karar verir.
Boşanma Davası Ücreti Geri Alınır Mı?
Boşanma davası ücreti ile kastedilen şey genel itibariyle, yapılan yargılama nedeniyle ödenen harç ve masraflardır.
Boşanma davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, yargılama giderleri karşı tarafa yüklenir.
Dolayısıyla davacının davasının kabul edilmesi halinde, davalı yargılama giderlerini davacıya ödemekle yükümlü olacaktır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.