Ticaret Hukuku hukuk alanında oldukça geniş bir yere sahip ve kendine has çok fazla düzenleme içeren ticari hayatın işleyişinde önemli rol oynayan hukuk dalıdır.
Bu alanda yerli ve yabancı tacirlerin talebi doğrultusunda şirket açılışlarının gerçekleştirilmesi ve tescili, ticaret adı ve işletme ünvanı tescili işlemlerinin yürütülmesi başta olmak üzere, genel kurul ve yönetim kurullarının toplanmasına ilişkin prosedürün yerine getirilmesi ve toplantının sağlıklı olarak sona erdirilmesi, kurul kararlarına ilişkin ihtilafların giderilmesi konularında ticaret hukuku oldukça önem arz etmektedir.
Bunun yanında, bu alanda şirket esas sözleşmesinin değiştirilmesi, sermaye artırımı ve indirimi işlemleri, sermaye değişiklikleri sonucunda ortakların zarara uğraması halinde zararın giderilmesi, ortakların kişisel alacaklarının takibi ve şirket alacaklarının icra müdürlüğü ve mahkemeler aracılığıyla takibinin sağlanarak tahsil edilmesi işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Aynı şekilde şirketin sona erme, iflas ve tasfiye işlemlerinin yanı sıra, ortakların ceza sorumluluğunu gerektiren fiillere karşı ceza hukuku alanı karşımıza çıkmaktadır. Bu alanlarda yapılması gereken iş ve işlemlerde ise problem yaşamamak, süreci zararsız ya da en az zararla atlatmak anlamında hukuki destek almak oldukça önemli olduğunu belirtmek isteriz.
Genel olarak Ticari Davalara konu olan uyuşmazlıklar ve konuları sıralarsak ;
– Yerli ve yabancı müvekkillerin ihtiyaçları doğrultusunda adi şirket, limited, anonim, komandit veya kolektif ve kooperatif şirketlerin kurulması işlemlerinin gerçekleştirilmesi
– Ticaret adı ve işletme ünvanı işlemleri, ticaret ünvanının korunması ve ünvana tecavüze karşı hukuki koruma
– Şirket esas sözleşmesinin değiştirilmesi ve tescili
– Ortakların kişisel alacaklarının takibi
– Yönetim Kurulu, Genel Kurul toplantıları ve kararlarına ilişkin işlem ve ihtilaflar
– Sermaya artırım ve indirim işlemleri, haksız sermaye artırımı nedeniyle ortakların uğradığı zararın tazmini
– Şirket bölünmesi, birleşmesi ve tür değiştirmesi işlemleri
– Ticari sözleşmelerin hukuk tekniği kapsamında hazırlanması ve sözleşmelerden doğan ihtilafın ticaret mahkemelerinde çözümü
– Şirket alacaklarının icra müdürlükleri ve mahkemeler aracılığıyla takibi, borçlunun malvarlığı üzerinde haciz ve satış işlemlerinin tamamlanması ve alacağın tahsili
– Hisse senedi ve şirket malvarlıklarının alım-satımı
– Şirket çalışanları ile şirket arasındaki hizmet sözleşmelerinin düzenlenmesi ve ihtilafın çözümlenmesi
– Şirket sözleşmelerinin hazırlanması ve sözleşmeye ilişkin ihtilafların hukuki takibi
– Şirketin sona erme, iflas ve tasfiye işlemleri
Her biri başlı başına uzun ve detaylı işlemler içeren bu uyuşmazlık ve konular ticaret hukukun genel uyuşmazlık türlerini oluşturmaktadır.
Bu konu hakkındaki benzer makalelerimiz için tıklayın