Mühür fekki uygulaması, bir kurala veya cezaya uygunluk göstermeyen, hukuk kurallarını çiğneyen, bedelini ödemek kaydı ile yararlanabileceği kamu hizmetlerinden bedel ödemeden veya az bedel ödeyerek kurtulmak isteyen kişilere karşı uygulanır.
Kanun koymayla yetkili kurumlar bazı durumlarda tedbir, yasak veya bir tür ceza uygulanması yöntemini kullanabilir ve bu durumu da kamu güvenini teşkil eden bir mühürle gösterebilir.
Elektrik faturası, doğalgaz faturası, su faturası gibi faturaları ödemekle yükümlü olup ödeme yapmayan kişilerin sayaçlarına mühür vurulabilir.
Bazı suç unsuru bulunduran hususların işlenmesi halinde işletmelere mühür uygulaması yapılabilir. Peki uygulanan mühür cezalarını kırmak mümkün müdür, mümkünse cezası nedir?
Mühür Bozma/Mühür Kırma Cezaları
Mühür bozma ya da başka bir söylenişle mühür fekki suçu kasten işlenen suçlara girmektedir.Mühür bozma suçu, TCK’nın 203. Maddesinde kamu güvenine karşı işlenen suçlar içerisinde yer almaktadır.
Mühür bozma suçunun gerçekleşmesi için mühürlemeyi yapan kurumun bu yetkiye sahip olması gerekir. Önek olarak belediye imar müdürlüğü, bir deri fabrikasının üretim bölümünü mühürleyemez. Söz konusu belediyenin bu işlemi yapmakla yükümlülüğü olmadığı için, bu mühür bozmak suç olarak sayılmayacaktır.
Mühür bozma suçunun maiyeti, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Bu da suçu işleyen kişi için hapis cezası veya para cezası verilmesi anlamına gelir. Ancak her iki cezanın da aynı anda uygulanması söz konusu olamaz. Failin suçu adli para cezası olarak belirlenmişse, aynı anda hapis cezasına çevrilemez. Ancak verilen cezanın ertelenmesi veya hükmün kesin açıklanmasının daha ileri bir tarihe alınması mümkündür.
Mühür kırma suçu için pişmanlık hükümleri mümkün değildir.
Mühür Fekki suçu için pişmanlık hükümleri mümkün değildir.
Sayaçlardaki Mührü Kırmak Mühür Bozmak Suç Sayılır Mı?
Yargı organları bu konu hakkında daha önceden emsal niteliğinde bir uygulama yapmıştır. Geçtiğimiz yıllarda elektrik faturasını ödeyemediği için sayacı mühürlenen bir vatandaş, mührü bozarak elektrik kullanımını sürdürmüştür.
Elektrik dağıtımını yapan kuruluş bu durumu fark etmiş ve tutanak tutarak vaziyeti savcılığa bildirmiştir. Savcılık vatandaşa 3 bin TL kadar adli para yaptırımı uygulamıştır.
Adalet Bakanlığı, İhaleye dayalı olarak elektrik dağıtımını gerçekleştiren ve kamu görevlisi statüsü bulunmayan özel kuruluşların görevlerince yapılacak olan mühürlemenin ihlali durumunda mühür bozma suçunun oluşmayacağını belirtmiş, kararın feshi yönünde başvuruda bulunmuştur.
Ardından Yargıtay da bu durumda mühür bozma suçunun bulunmadığına karar vererek, cezayı iptal etmiştir. Bu ve benzeri durumlarda hukuksal çıkmazlarla karşılaşabiliriz ve her ne sebepten olursa olsun mühür bozma suçunu işlememeliyiz.Ve bu hususta özellikle bir problem ile karşılaştığınızda sorunun önemi dikkate alınarak süreci bir avukat yardımı ile yürütmeniz gerekir.