İşe iade sürecinde işveren tarafından işe davet konusuna geçmeden önce belirtmek gerekir ki iş hayatı kurallarının temel dayanaklarından olan 4857 sayılı İş Kanununda işçiler için önemli konuların başında iş güvencesi gelmektedir. İş güvencesi en basit tanımıyla haksız olarak işten çıkarıldıktan sonra işe iade davası açabilme imkanı demektir. İşe iade davası açabilmenin temel şartları ise otuz veya daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde en az 6 ay çalışmış olmak ve belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız olarak feshedilmiş olması. Bu davayı işveren tarafından fesih bildiriminin yapılması akabinde bir ay içerisinde açmak mümkündür.
İşe İade davası açabilmek için gereken şartları taşıyan işçinin fesih bildirimi yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde arabuluculuğa işe iade, boşta geçen süre tazminatı ve işe başlatmama tazminatı talepleriyle başvurması ve arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa anlaşmazlık tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açmış olması gerekmektedir. İşe İade Sürecinde ilk adım bu şekildedir.
Diyelim ki işe iade sürecinde her şey yolunda gitti ve davayı kazandınız ve dava kesinleşti. İşte burada ilk yükümlülük işçiye düşmektedir. Yapılması gereken ilk iş kesinleşme şerhli gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 10 GÜN içerisinde işverene tekrar işe başlamak istediğini yazılı olarak bildirmek. Bu bildirimi hiçbir şekilde risk yaşamamak adına noterden yapmanızı önemle tavsiye ederiz.
Mahkemenin işe iade sürecinde verdiği işe iade kararı sonrasında işçi tarafından işverene gerekli başvuru da yapılırsa artık işçinin işe başlatılıp başlatılmaması tamamen işverenin inisiyatifindedir. Mahkeme kararıyla da olsa kimseye istemediği bir kişiyle çalıştırma yükümlülüğü verilemez. İşveren mahkeme kararına rağmen işçiyi çalıştırmak istemezse de bunun maddi yaptırımı olacaktır. Bu da mahkemece başlatmama hali için öngörülen işe başlatmama tazminatıdır. Mahkemeler tarafından işe başlatmama tazminatı 4 ile 8 aylık işçinin brüt ücreti üzerinden belirlenmektedir.
İşe İade Sürecinde İşe Davette İşverenin Tavrı Nasıl Olacak ?
İşe iade kararı verilen işçinin kesinleşme şerhi gerekçeli kararın kendisine ya da vekiline tebliğinden itibaren 10 iş günü içerisinde işe başlama isteğine ilişkin yazılı bildirimi sonrasında işveren işçiyi işe başlatacaksa 1 aylık bir süresi vardır. İşçinin başvurusu işverene tebliğ edildikten sonra işveren 1 ay içerisinde işçiyi samimi bir şekilde işe davet edecektir. İşveren de bu davetini yazılı yapacaktır. Yine tavsiyemiz noter aracılığıyla bildirim yapılmasıdır.
İşveren davet yazısında işçinin hangi tarihte işe başlaması gerektiğini, işten çıkarılmadan önceki işinde ve emsal işçilerden hiçbir farklı muameleye maruz bırakılmayacağını, ekonomik olarak koşullarında kötüleştirme olmayacağını, iş koşullarının da kötüleştirilmeyeceğini ve hangi şartlarda çalıştırılacağını işçiye göndereceği işe davet yazısında bildirmesi gerekmektedir.
İşveren tarafından yapılan işe davette işçinin işe başlaması gereken tarihi makul işçinin hazırlık yapabilmesi için gereken süreye göre belirtmek ve belirtilen tarihte işçinin SGK kurumuna işe giriş bildiriminin de yapılması gerekmektedir.
Bu durumların aksine yapılan davetler samimi olarak görülmemekte ve işe iade sürecinde işine geri dönmeye hak kazanan işçiye işveren tarafından bir de işe başlatmama tazminatı ödeme yükümlülüğü doğabilmektedir.
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.