İşçilik alacak ve tazminatlarında zamanaşımı süresi 5 yıla indirilmiş olup , yasanın yürürlüğe girdiği 25.10.2017 tarihinden sonra iş akdi sona erenler için 5 yıllık zamanaşımı süresi uygulanacaktır. Ancak, bu tarihten önce işlemeye başlamış bulunan zamanaşımı süresinin henüz dolmamış kısmı, 5 yıldan uzun ise 5 yıl olarak uygulanacaktır.
4857 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
Zamanaşımı süresi
EK MADDE 3- İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti ve aşağıda belirtilen tazminatların zamanaşımı süresi beş yıldır.
a) Kıdem tazminatı.
b) İş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat.
c) Kötüniyet tazminatı.
d) İş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat.”
MADDE 16 – 4857 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 8- Ek 3 üncü madde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra sona eren iş sözleşmelerinden kaynaklanan yıllık izin ücreti ve tazminatlar hakkında uygulanır.
Ek 3 üncü maddede belirtilen yıllık izin ücreti ve tazminatlar için bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce işlemeye başlamış bulunan zamanaşımı süreleri, değişiklikten önceki hükümlere tabi olmaya devam eder. Ancak, zamanaşımı süresinin henüz dolmamış kısmı, ek 3 üncü maddede öngörülen süreden uzun ise, ek 3 üncü maddede öngörülen sürenin geçmesiyle zamanaşımı süresi dolmuş olur.”
Bu konu hakkındaki benzer makalelerimiz için tıklayın