İş Arama izninin devam ettiği dönem işveren ile işçinin bağlarının kopmak üzere olduğu yarı bağlı yarı bağımsız gibi ortada gözüken bir donem olduğu için birçok sorun da kafa karışıklığına yol açabilir. Bunlardan bazılarını soru ve cevabını da yargıtay kararı ekleyerek aşağıda cevaplıyoruz.
Yeni İş Arama İzninde Meydana Gelen Olaylar İş Kazası Sayılır mı?
4/1-a kapsamında sigortalı sayılan işçinin yeni iş arama izni süresinde işverenin denetimi ve otoritesi altında bulunmadığından bu süre içerisinde işyeri dışında meydana gelen kazaların iş kazası sayılmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
(Yrg. 7. HD., T.20.01.2016, E.2015/5407, K.2016/379)
İşçi Yeni İş Arama İzni Bitmeden İş Bulduğunda İzni Kesilir mi?
Kesilmez. İşçinin ihbar öneli tanımak suretiyle feshinden sonra da işçinin iş arama ihtiyacı devam edebilecektir. Hatta işçi bu arada yeni bir iş bulmuş olsa dahi, iş arama ihtiyacı devam eder. Çünkü, işçi iş arama iznini değerlendirerek daha iyi bir iş bulma imkanına kavuşabilecektir.
(Yrg. 9. HD, T.21.03.2011, E.2009/7616, K.2011/7531)
İş Arama İzni Esnasında İş Bulan İşçi İhbar Süresi Bitmeden Eski İşini Bırakabilir Mi
Burada dikkatli olunmalıdir. İşverenin fesih işlemi ihbar süresinin sonunda sonuç doğurur. Öncesinde ben iş buldum diyerek işçi işi bırakırsa kendisi iş akdini feshetmis olur. İhbar hakkının yani sıra kıdem tazminatı hakkını da kaybeder. Böyle bir durumda Eski isvereniniz ile mutabık kalarak haklarınızı protokole baglamanizi tavsiye ederiz. Karşılıklı mutabakat olmazsa ihbar süresi dolmadan işinizi bırakmayınız.

İhbar süresi tanınmadan sözleşmesi feshedilen işçi, hem ihbar tazminatı hem de iş arama izin alacağı talep edebilir mi?
İş arama izni ihbar süreleri içerisinde verilebilecek bir hak olduğu için bildirim süreleri kullandırılmadan iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde, sadece ihbar tazminatı talep edilebilir. Aynı anda hem ihbar tazminatı hem de iş arama izin alacağı talep edilmesi mümkün değildir.
İstifa Eden İşçi İş Arama İzni Kullanabilir mi?
İş arama izni personelin ihbar sürelerini kullanıp kullanmaması ile ilgilidir. Bu izinle ilgili olarak ilgili kanun maddesinde işçinin işten çıkartılması ya da istifa etmesi ile ilgili bir ayrım yapılmamıştır. Dolayısıyla,ihbar süreleri kullanılarak yapılan her çıkışta istifa olması fark etmeksizin işçi iş arama iznine hak kazanmaktadır
İş Arama İzni Toplu Olarak Kullanılabilir Mi
Toplu iş arama izni kullanılacaksa bu yazılı olarak işçi tarafından işverene bildirmelidir. Hesaplaması yapılırken ihbar süresinin başladığı tarihten fesih tarihine kadar olan her iş günü için hak edilen 2 saatler toplanarak sonuca ulaşılır. Toplu kullanılan süre fesih tarihinden önceki son zamanlar kullanılır.
İş Arama İzni Sürelerinde Çalıştırılan İşçiye Ücreti Nasıl Ödenir
İşçiye iş arama izinlerini kullandırmak istemeyen işveren bu sürelerde işçiyi çalıştıracaksa çalışılan iş arama izin saatlerinin ücretini %100 zamlı olarak işçiye ödemek zorundadır. Yani işçi ihbar süresi içerisinde kullanmadığı her iş arama izni saatleri için yüzde yüz zamlı ücret alacaktır. Bunu işçiye ödeyeceği ücrete ilaveten yapar.
Bu konu hakkında benze makale için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.