Gayrimenkul hukuku alanında ortaya çıkan uyuşmazlıkların, taraflar arasında çözülemeyip yargıya taşınması durumunda; hukuki destek alınması son derece önemlidir. Gayrimenkul alanında yaşanan uyuşmazlıklar mahkemeye taşındığında; taraflar yüksek mahkeme giderleri ve ücret ödemeleriyle karşılaşıp, hak kayıplarına uğrayabilmektedir. Bu nedenle, gayrimenkul hukuk davalarında azami işlem güvenliği açısından, gayrimenkul hukuku uzmanından, hukuki destek alınarak işlem yapılması, oldukça önemlidir.
Gayrimenkul Hukuku, detaylı ve karmaşık olarak ifade edilebilecek yapısıyla uzmanlık ve tecrübe gerektirmektedir.
Gayrimenkul Hukuku Nedir?
Gayrimenkul Hukuku, Medeni Hukuk’un bir parçasını teşkil eden eşya hukuku bölümleri içinde önemli bir alan olarak karşımıza çıkmakta olup; toplumun hemen her kesimini yakından ilgilendiren bir hukuk dalıdır. Gayrimenkul hukuk konuları olan ev, arsa, apartman, daire gibi taşınmazlar için düzenlenmiş olan Gayrimenkul Hukuku, detaylı ve karmaşık olarak ifade edilebilecek yapısı nedeniyle gayrimenkul hukuku uzmanı eşliğinde hukuka aykırı durumların bertaraf edilmesi amaçlanır. Gayrimenkul Hukukunun temelini oluşturan “mülkiyet hakkı” T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince kabul edilmekte ve korunmaktadır.
Hangi Alanlarda Hizmet Verilmektedir?
Gayrimenkul hukuku neleri kapsar; haklarınızın korunması kadar sizin dahil olacağınız davanın hangi mahkemenin yetki sınırları içerisine girdiği konusunda da bilgi sahibi olunmalıdır. Gayrimenkul hukuku denildiği zaman akla ilk olarak gelen dava konuları şu biçimde sıralanıyor;
- Bir gayrimenkulün tapu işlemleri ve bu konudan doğacak olan sorunların tümü
- Kira sözleşmelerinin hazırlanması, ev sahibi ve kiracıların haklarının muhafazası
- Ülkemizde yabancı kişilerin vatandaşlık sahibi olmadan mülk edinme süreçleri
- Gayrimenkullerin alım satımından doğan tüm hususlar
Avukatınız bu konu başlıkları hakkında size gerekli olan danışmanlığı eksiksiz biçimde sunacaktır. Hukuk Büroları ile iletişim kurarak alanında uzman bir ekip ile haklarınızı savunabilirsiniz.
Gayrimenkul Hukukunda Müdahalenin Önlenmesi Davası
Gayrimenkul hukuku neleri kapsar; müdahalenin önlenmesi bir diğer adı ile men-i müdahale davaları kapsamında yetkin avukatlar ve hukuki danışmanlık ile haklarının koruma altına alınmasını mümkün kılabilirsiniz.
Öncelikli olarak bir taşınmazın kullanıma alınması sırasında muhakkak bu malın sahibinden onay alınması gerekiyor. Bu en temel kuraldır.Mülkün sahibinin onayı olmadan kişilerin bir alanı kullanması ya da onu kendi tahakkümü faydası için kullanması bu davanın açılması için yeterli sebepler arasında bulunuyor.
Müdahalenin önlenmesi davasının açılması ile beraber taşınmazın korunması sağlanmaktadır. Taşınmazdan doğan hak ihlalleri de bu şekilde minimum seviyeye indirilmektedir. Sadece müdahalenin önlenmesi değil aynı zamanda izinsiz işlem gerçekleştiren kişilerin cezalandırılması için de gerekli olan dava açma adımları tamamlanabilir.
Davanın açılmasının ana amacı taşınmazın kurtarılması ve hak ihlalinin önlenmesiyken aynı zamanda işgal ettiği süreye karşılık da bir tazminat alınması için de bilahare dava açılma hakkı vardır. Avukatınız bu yönlendirmelerin her birini kusursuz şekilde tamamlayacaktır.
Gayrimenkul hukuku neleri kapsar; men-i müdahale davası son dönemlerde en sık açılan ve devamında avukat desteği aranan hususlar arasında kendini göstermektedir.
Tapu İptal Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gayrimenkul hukuku neleri kapsar; tapu iptal davası da bu alan kapsamında değerlendirilmektedir. Tapu iptali süreci ile alakalı dikkate alınması gerekenler;
- Tapu iptal davası tapunun sahibi olan ve bu tapuyu hukuka aykırı bir biçimde elde ettiği iddia edilen kişiye karşı açılmaktadır.
- Davanın olumlu sonuçlanması adına hangi yönlerden hukuka aykırı olduğuna dair gerekli olan bilgilendirmelerin yapılması gerekiyor.
- Tapu iptal davasında kişilerin uygulama adımına geçebilmesi için kesinlikle mahkeme kararının kesin bir hal alması gerekmektedir.
- Bir kişinin hisseli olan bir tapuyu tek bir kişiden satın alması ve daha sonrasında diğer hisse sahiplerinin hakkının suiistimal edilmesi konusunda gerekli olan tapu iptal davası açılabilir.
- Bu işlemin yanı sıra kişilerin satışı sağlayacak akıl sağlığına sahip olmamaları da tapunun geçerliliği olmamasını kanıtlayacak unsurlar arasındadır. Tabi ki bu sağlık sorunun heyet tarafından onaylanması ve mahkemeye sunulması gerekiyor.
Taşınmazlar üzerinde hakkın korunması için bu tür verilmiş itiraz yetkileri ve karşı dava açma hakları konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Sorununuzun temelini avukatınıza belirttiğiniz zaman sizin ne tür bir dava açmanız gerektiği konusunda sizi anında yönlendirecektir.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.