Bildiğiniz üzere, boşanma davalarında mahkemelerce tarafların müşterek çocukları için çocukların kimde kalacağına ilişkin olarak taraflardan birine (anneye veya babaya) ya da her ikisine birlikte (ortak olarak) çocukların velayeti verilir.
Velayeti anneye verilen çocuğun baba; velayeti babaya bırakılan bir çocuğun ise anne ile görüşmesi amacıyla da; mahkemece kişisel görüş günleri belirlenir.
Özetle, velayeti elinde bulunduran ebeveynin dışında, anne veya baba olsun çocuğun diğer ebeveyn ile görüşmesi (kanuni istisnalar haricinde) engellenemez.
Ne var ki, çocuğun yüksek menfaati aksini gerektiriyorsa, tıpkı velayetin kaldırılması gibi kişisel ilişkinin de sınırlandırılmasına ya da kaldırılmasına mahkemelerce karar verilebilir.
Buna ilaveten, söylemek gerekir ki, kişisel görüş talep etme hakkı sadece anne ve babalara ait bir hak değildir. Amcalar, dayılar, anneanneler, babaanneler veya dedeler gibi yakın akrabalık derecesine sahip kişiler de; eğer çocuklarla ilişkileri engelleniyorsa, mahkemelere başvurup kişisel ilişki tesisi talep edebiliyorlar. Bu sayede her ne kadar anne ve babalar için belirlenen kişisel görüş zaman aralığı kadar sürekli ve sık olmasa da; mahkemelerce makul aralıklarla çocuklar ile yakın akrabalar arasında da kişisel görüş zamanları tesis edilebiliyor.
Velayet de kişisel ilişki tesisi de, çocuğun yüksek menfaatinin gerektirdiği şekilde sınırlandırılabilmekte veya tümden kaldırılabilmektedir. NİTEKİM, ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER VE YASALAR ÇOCUKLARI YALNIZCA 3. KİŞİLERDEN DEĞİL; AİLESİNDEN DAHİ KORUMAKTADIR.
Diğer bir deyişle, çocuğunuz olması ona istediğiniz gibi davranma hakkı vermemekte; çocuğa ebeveynleri tarafından yöneltilen fiziksel, zihinsel veya cinsel her türlü suç mahiyetindeki eylemlere karşın kanun koyucu çocukları korumakta ve kollamaktadır. Çocuğa zarar veren ebeveynler cezalandırıldığı gibi; çocuk, menfaatinin gerektirdiği noktada ailesinden alınabilmekte ve devlet gözetimi ve korumasında bir kuruma yerleştirilebilmekte
Bu konu hakkındaki benzer makalelerimiz için tıklayın