Boşanma DavasıYargıtay2. Hukuk Dairesi
Esas : 2018/6869 Karar : 2018/15268 Karar Tarihi : 25.12.2018
“İçtihat Metni”MAHKEMESİ : Aile MahkemesiDAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:Anayasa’nm 141/3. maddesi “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.” buyurucu hükmünü içermektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 197. maddesinde de kararın kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin 1. fıkrasının 3. bendine göre; mahkeme kararlarında iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin açıkça gösterilmesi zorunludur. Kararda bozulan ilk hüküm ile bozma kararı özetlenmiş, ve “Mahkememizce verilen kararın Yargıtay tarafından usuli eksiklik nedeniyle bozulmasından sonra yeniden yapılan yargılaması sonunda, bozma öncesinde dinlenilen tanık anlatımları ve tüm dosya kapsamı bir bütün halinde değerlendirilmesi neticesinde de; davalı kocanın tam kusurlu davranışları sonucunda evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı, evliliğin devamında gerek eşler ve müşterek çocuk, gerekse kamu düzeni açısından korunması gerekli bir menfaat kalmadığı, davacı kadının bu davayı açmakta haklı olduğu anlaşıldığından, davacı tarafça açılan davanın kabulü ile eşlerin boşanmaları yönünde karar verilmesi gerektiği kanısına ulaşılmış olup;” şeklinde soyut ve yetersiz gerekçe ile tarafların boşanmalarına karar verilmiştir. Kararda denetime olanak verecek şekilde deliller tartışılarak ret ve üstün tutma sebepleri gösterilmemiş, vakıalarla ilgili herhangi bir tespitte bulunulmadığı gibi, hangi olayların sabit olduğu yani davacı tarafın hangi iddialarının ispatlanmış olduğu ve tarafların kusurları kararda belirtilmemiştir. Açıklanan sebeplerle gerekçesiz şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.
Daha fazla bilgi için doğrudan 05321670913 numaralı telefondan veya diğer iletişim yollarından irtibata geçebilirsiniz.
Related Posts
27 Ocak 2021
Murisin Kullandığı Tüketici Kredisi Borcundan Dolayı Hayat Sigortası Olmasına Rağmen Banka Doğrudan Mirasçılara Müracaat Edemez
Daha fazla oku
26 Ocak 2021