Boşanma Davalarında Avukatın Tecrübeli Olması Önemli Mi?
Bu soruya şöyle cevap verilebilir;
Her avukatın mutlaka diğerlerine nazaran daha yoğun çalıştığı, ilgi duyduğu ve haliyle daha çok dava türü ile karşılaştığı bir alan olabilir. Kimi avukat boşanma davalarında, kimi avukat ceza davalarında ve bir başkası da belki icra davalarında daha yoğun çalışıyor olabilir. Ve vatandaşların da açacağı davasında ( örneğin bu boşanma davası olsun ) o konuda daha çok çalışmış ve tecrübe edinmiş ve bu davalara daha hakim bir avukat bulmak istemeniz gayet doğaldır.
Ancak kanunen avukatlar diğer meslek grupları gibi bir uzmanlık alan meslek grubu değildir. Dolayısıyla bir avukatın boşanma davalarında daha çok tecrübe edinmiş olması onu o alanın uzmanı olarak nitelendirmemektedir. Kanunen böyle bir uzmanlık öne sürülmesi de mümkün değildir.
Peki Gaziantep’in en iyi boşanma avukatı gibi- tecrübeli avukatı gibi arayışlar içerisinde olan insanlar neden böyle bir şey dile getiriyor ? Bunun cevabı net ; böyle avukat için bu şekilde resmi bir ünvan olmasa da hatta kullanması yasak olsa da bu avukatın doğal bir süreç şeklinde gelişen ve bu alanda çok fazla dava alması ve sonuçlandırması sonucunda halk arasında ortaya çıkan deyimlerden ibarettir.
Boşanma Davasının Bu Alanda Tecrübeli Bir Avukat İle Takibi Önemli mi?
İster anlaşmalı boşanma yoluyla isterse çekişmeli boşanma yoluyla olsun boşanma davalarının süreçlerine, işleyişine hakim bir hukukçu desteği vatandaş için oldukça önem arz etmektedir. Bu hukukçunun davada da kendisini temsil edilmesi isteniyorsa elbette hukukçu aynı zamanda avukatlık mesleğini ifa ediyor olması gerekmektedir.Burada şu hususa önemle vurgu yapalım. Avukatın genç ya da yaşlı oluşu- tecrübeli ya da tecrübesiz oluşu o davayı yürütmesinde tercih edilecek ilk şey olmamalıdır. Gerçekten çok tecrübeli olsa da elinizdeki davanın dinamiklerine hakim olamayacak bir avukat da olabilir. Belki de güncel değişimleri takip edememiş tecrübeli bir avukat davada sorun yaşamanıza sebep de olabilir.
Bunun aksine genç ve daha deneyimsiz olsa da bir çok avukat çağın dinamiklerini yakalayıp konu hakkında derinlemesine yaptığı araştırmalar ile davanızda size oldukça önemli faydalar da sağlayabilir. Tam tersi durumda yeterince araştırma yapmamış bir genç avukat daha deneyimsiz olduğu da gözetildiğinde davanızda problemler yaşamanıza da sebep olabilir.
Sözün özü avukatın başlı başına tecrübeli olması ya da tam tersi genç olması tek başına önem arz etmemektedir. Avukatın özsaygısının olduğunun belli olması, konuya tüm dinamikleri ile hâkim olduğunu söz ve davranışlarıyla belli etmesi ve size karşı da saygılı olması önemlidir. O sebeple davanın takibine ilişkin bir avukatla yapacağınız görüşmede kriteriniz bu hususlar olmalıdır. Mutlaka davanın takibi konusunda gerek süreç hakkında gerekse de ücret ve masraf gibi hususlar hakkında anlaşılan hususlarda sözleşme imzalamanızı önemle tavsiye ederiz. Söz uçar yazı kalır.
Kişi Boşanma Davasını Kendi Başına Açıp Davayı Kendisi Yürütebilir mi ?
Elbette mümkündür. Yasal olarak bu duruma hiçbir engel yoktur. Ancak bu durum kendi içinde bazı problemleri barındırmakta ve umulmadık sonuçlara neden olabilmektedir.
Taraflar bazen avukatlık ücreti ödemeden internette buldukları şablon dava dilekçeleri ile dava açma yoluyla işlemleri gerçekleştirmenin daha az maliyetli olduğunu düşünerek hareket ettiklerinde bu durum çoğu zaman, ödenecek avukatlık ücretinden maliyeti yüksek ve telafisi imkansız sorunlara yol açabilmektedir.
Zira örneğin, anlaşmalı boşanma protokolünde yazılması elzem olup yazılmayan bir husus, çekişmeli boşanma davasında dava dilekçesine yazılmaması gerekip de yazılan bir vaka veya dava sırasında bir haktan feragat edilmesi gibi birçok husus ileri de başkaca komplike sorunlara yol açarak, sıklıkla rastladığımız üzere davanın o taraf aleyhine sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
Sürecin bu eğitimi almış, meslek olarak bu faaliyeti yerine getiren bir avukatın takip edilmesinin en önemli diğer bir sonucu ise karşı tarafın öne sürdüğü veya sürebileceği iddia ve ithamlara soğukkanlı yaklaşabilmesi ve muhtemel karşı hamleleri öngörerek bu doğrultuda müvekkil lehine gerekli önlemleri alabilmesidir.
Ne yazıktır ki son yıllarda ülkemizde ve özellikle Gaziantep ilinde boşanma oranlarında büyük bir artış görünmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre ise Türkiye’de boşanma sebeplerinin çoğunu aldatma, ilgisizlik ve dayak/kötü muamele gibi nedenler oluşturuyor.
Sonuç olarak her ne olursa olsun eşler boşanmaya karar verdiyse bazı soruların cevabını ve haklarını genel olarak bilmeleri gerekiyor. Hatta mümkünse boşanma konusunda bir avukattan yardım almaları en iyi seçenektir. Bu kapsamda söylenmiş halk arasında yaygın bir sözle yazımızı bitirelim. “….Ekmeği ekmekçiye verin gerekirse bir ekmek fazla verin…..” Yine konu ile ilgili pek değerkli hukukçu ve aynı zamanda Yargıtay 2.Hukuk Dairesi Başkanı sayın Ömer Uğur Gençcan’ ın cümleleri ile yazımıza son verelim “……..Mahkemeden bir tebligat geldiğinde derhal AVUKATA başvurmayarak CEVAP SÜRESİNİ kaçırdığınızda o DAVADA haklılığınızı İSPAT hakkınızı USUL HÜKÜMLERİ elinizden alıyor !…Esas, usule feda edilmemeli/ edilemez” gibi FANTEZİLERİNİZ/SÜSLÜ SÖZLERİNİZ acı sonunuzu değiştirmez. Son söz: USUL hükümleri acımasızdır..AVUKATIN değerini/gücünü bir gün mutlaka anlarsınız ama bazen ÇOK GEÇ…………”