Temyiz Etmesi Ve Temyiz Hakkı Nasıl Kullanılır
Bilindiği uzere yargı mahkemeler bakımindan derecelerine göre ayrılmıştır. Kanunlarda belirtilen miktarsal sınırlara göre genel olarak yerel mahkeme tarafından veya bölge adliye mahkemeleri tarafından verilen kararlar yargıtay yolu açık olmak üzere temyiz edilebilmektedir.
Çoğu zaman vatandaşlarımız kanuni hakları olduğunu belirtmekle birlikte davasını kendi takip etmekte ve avukat maliyeti ile karşılaşmak istememektedir. Ancak her işi uzmanına teslim etmek diğer tabirle işi erbabına sormak her zaman daha faydalı sonuçlar doğurmaktadır. Nasıl ki evde insanların kendi yaptıkları baklava veya diğer tür tatlılar ile birinci kalite ürün üreten baklavacı ustasının yaptığı tatlı arasında kalite farkı varsa hukuk işlerinde de bu işi ben yaparım , google dan bulur dilekçe yazarım avukata boş yere para vermem diyerek yola çıkan ancak bu işin eğitimini almamış ve davalarda oldukça önem arz eden karışık yapıdaki usullerden bihaber bir kişinin elde ettiği sonuç ile işin eğitimini almış ve usulü iyi bilen bir avukatın yaptığı işlemler arasında da sonuç bakımından oldukça farklılıklar olmaktadır. Bu düşünce ile hareket eden ve avukat maliyetinden kaçtığını düşünen vatandaşlarımız yanlış islemleri nedeniyle bu maliyetin iki katından fazla yargılama gideri ve karşı vekalet ücreti veya ceza ödemek zorunda kaldıkları çok sık görülmektedir.
Temyiz yolu ise verilen kararın kesinlik kazanacağı, yargıda emsal içtihat olarak dikkate alınacak büyük ihtimalle kesin sonucun verildiği son ve en önemli aşamadır.
Öncesinde yerel mahkeme hatalı bir karar vermiş olabilir. Hakimin iş yükü nedeniyle gözden kaçırdığı çok önemli hususlar olabilir . Vatandaşın bunu fark etmemesi gayet doğaldır. Fark edilmiş olması ve hukuki gerekçeleri ile temyiz yoluna başvuru yapılmış olması hakkınızın elinizden kaybolup gitmesinin önüne geçecektir. Bu noktada temyiz aşamasında dahi avukatın ne kadar önemli bir rolü olduğu ortaya çıkmaktadır. Mutlaka temyiz hakkınızı kullanmadan önce bir avukata danışmanızı tavsiye ederiz.
Bu konu hakkındaki benzer makalelerimiz için tıklayın