Askeri ceza hukuku; askeri ceza ve idare davalarını kapsayan ve bu konuda birtakım düzenlemeleri barındıran bir hukuk dalıdır. Askeri ceza ve idare davalarının kapsamının bir hayli geniş olduğunu ifade etmek gerekir. Askeri yargı alanındaki davalar başta olmak üzere 6413 sayılı askeri disiplin kanunu, 1632 sayılı askeri ceza kanunu, 211 sayılı iç hizmet kanunundan kaynaklı davaların bakılması söz konusu olmaktadır.
Buna ek olarak, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülen davaların bu tür davalar kapsamına girdiğinden bahsetmek gerekir. Askerlik görevini yerine getiren kişilerin askeri mahalde işledikleri fakat askeri suç kapsamına girmeyen ve adli yargıda görülmesi gereken davaların askeri ceza ve idare davalarından ayrıştığını belirtmek gerekir.
16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği referandumu sonucunda askeri yargının kalkması söz konusu olmuştur. Yargıda birlik amaçlandığı için askeri mahkemelerin kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda, askeri mahkemelerin görev ve yetkileri sivil mahkemelere devredilmiştir. Buna ek olarak, yalnızca savaş durumlarında askeri mahkemelerin askeri suçları yargılamak adına kurulması söz konusu olacaktır.
Bu davaları örneklendirecek olursak ;
– Disiplin amirleri tarafından verilen kınama,
-Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma,
-Disiplin amirleri tarafından verilen aylıktan kesme gibi cezalar,
-yine disiplin kurulları tarafından verilen görev yerini terk etme ve oda hapsi cezaları,
yüksek disiplin kurulları tarafından verilen silahlı kuvvetlerden ayırma cezaları hakkında ,
– Atama ve nakil işlemleri ile ilgili uyuşmazlıklarda,
– Sicil ve özlük haklarınızla ilgili uyuşmazlıklarda ile sicil iptal davaları
– Okul eğitimini tamamlayan ancak güvenlik soruşturması sebebiyle atama yapılmaması
– Firar Suçu
-Emre itaatsizlikte ısrar suçu
-Amire ve üste fiilen taarruz etme suçu
-Memuriyet görevini ihmal ve tekassül suçu
-Memuriyet nüfuzunun sair suretle kötüye kullanılması suçu
– Askerlik görevi sırasında yaşanan hakaret, tehdit, şantaj suçlarına gibi sayılması neredeyse imkansız birçok hukuki uyuşmazlık karşımıza çıkmaktadır.
Bu sürecin alanında uzman bir avukat ile veya hukuki danışman ile yürütülmesi süreç sonunda problemin aşılmasına veya en az zararla atlatılmasını sağlayacaktır. Yaşadığınız probleminiz her ne olursa olsun mutlaka bir hukukçuya danışmanızı önemle tavsiye ederiz.
Bu ku-onu hakkındaki benzer makalelerimiz için tıklayın