Tek celsede boşanmak isteyen kişiler, anlaşmalı boşanma ne kadar sürer diye merak ediyorlarsa, bu kişilere söylenebilecek ortalama anlaşmalı boşanma süresi 2-3 ay gibi bir süreci kapsar. Bu süre sonunda karar sonuçlanır ve kişiler rahat bir nefes alabilirler. Genellikle ilk mahkemede sonuçlanması beklenir. Sonuçlanma süresi Adalet Bakanlığı tarafından 40 gün olarak belirlenmiştir. Boşanma kararı nüfus kayıtlarına 7 günde geçer.
Tek celsede boşanma süresi bu şekildedir, fakat tek celsede bitmeyen boşanmalarda süreç uzar. İlk mahkemede sonuçlanması gereken bu boşanma türünün uzaması daha önce karşılaşılan durumlardandır. Davanın reddedilmesi halinde süre uzayabilir. Böyle bir durumda tekrar dava açabilmek için tarafların 3 yıl beklemesi gerekir. Bu sebeple anlaşmalı boşanmalarda iki tarafın da anlaşmayı sürdürmesi gerekmektedir.
En Hızlı Nasıl Boşanabilirim?
En hızlı boşanma ne kadar sürer diye merak eden kişiler sürece hazırsa, bazı şartları karşılamaları gerektiğini de bilmeliler. Her iki tarafın da rızasının tam olması sonucunda açılabilen anlaşmalı boşanma davalarında karşılanması gereken şartlar şu şekildedir:
- Sonlandırılmak istenen evliliğin süresinin en az 1 yıl olması.
- Eşler birlikte başvurmalı. Bu olmuyorsa bir tarafın diğerinin davasını kabul etmesi.
- Mahkemenin her iki tarafı da eşit bir şekilde dinleyebilmesi.
- Anlaşmalı boşanma protokolü mahkemece uygun kabul edilmeli.
- Protokolde boşanmayla ilgili mali durumlar ve velayet durumlarının tamamının bulunması gerekir.
Yukarıdaki şartların sağlanması halinde boşanma davası kolayca sonuçlanır. Boşanma en kısa ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, yukarıdaki şartların tam bir şekilde sağlandığından emin olmalısınız. İstanbul’un en iyi boşanma avukatları bu konuda sizin için destek sağlayacaklardır. Hangi belgelerin eksik olduğunu, hangi şartlar için neler yapılması gerektiğini en iyi boşanma avukatı tarafından öğrenmeniz gerekebilir.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Anlaşmalı boşanma kararı verilebilmesi için eşlerin anlaşmalı boşanma protokolünde müşterek çocukların durumu ve boşanmanın mali sonuçları konularında anlaşmış olması, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve hâkimin boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda eşler tarafından kabul edilecek protokolü uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri’dir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise görevli mahkeme Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir.
Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin ikametgâh adresindeki yerleşim yeri mahkemesi veya eşlerin son 6 ay birlikte ikamet ettikleri yerleşim yeri mahkemesi olabilir.
Anlaşmalı Boşanmada Dava Süreci Nasıl İşler?
Anlaşmalı boşanma davası, dava dilekçesi ve anlaşma protokolü hazırlanarak, gerekli dava masrafları yatırılarak görevli ve yetkili mahkemede açılmalıdır. Dava dilekçesi incelendikten sonra duruşma günü verilir. Duruşma sonucunda boşanma kararı verilmesi halinde karar Ulusal Yargı Programına kaydedilir. Gerekçeli kararın eşlere tebliği ve karara itiraz edilmemesi halinde de karar kesinleşir. Kesinleşen karar, nüfus sistemine gönderilir. Kararın nüfus sistemine işlenmesi ile dava süreci sona ermektedir.
Anlaşmalı boşanma kaç celse sürer
Boşanma konusunda Ülkemizde uygulamaya konulan Yargıda Hedef sürenin detayları hakkında aşağıda bilgi vereceğiz. Ancak anlaşmalı boşanma davasının, hızlı ve tek celsede sonuçlanacağını söylememiz gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma davası, taraflar usulü işlemleri ve boşanma şartlarını bilmeleri ve uygun davrandıkları takdirde normalde 1 celsede yani tek duruşma sonucunda bitmektedir.
Anlaşmalı boşanma kaç celse sürer cevabı merak edilen soruda ise tek celsede sonuçlandığını belirtmek gerekir. Bazı durumlarda eşlerin duruşma esnasında fikir ayrılığı yaşaması ya da protokole hakimin müdahalesi durumunda düşünmeleri için bir celse daha yapılabilir.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin.