Aile hekimlerinin işveren sorumluluğu
AİLE hekimlerinin statüsü ve yanlarında çalışan sağlık personeli ile diğer personelin durumu hakkında öteden beri varolan kargaşa sürüyor…
Aile hekiminin sosyal güvenlik statüsü onun aynı zamanda işveren sayılmasına engel değildir.Aile hekiminin kendi sigortası SAĞLIK Bakanlığı kadrolarındayken aile hekimi sözleşmesi imzalayanlar veya bu şekilde görevlendirilenler 4/c yani Emekli Sandığı sigortalısıdır. Kamu görevlisi olmadığı halde Sağlık Bakanlığı ile aile hekimi sözleşmesi imzalayan hekimin, o tarih itibariyle sosyal güvenlik statüsü ne ise aynen devam edecektir. Örneğin, sözleşme imzalayan hekim SSK sigortalısı ise SSK, Bağ-Kur sigortalısı ise Bağ-Kur sigortası yine devam edecektir.Çalıştırdığı personel AİLE hekimleri, yanlarında ebe, hemşire gibi sağlık personeli ile temizlik vb. için de personel çalıştırabilirler. Bu durumda, aile hekimi işveren/işveren vekili, aile sağlığı merkezi adresi işyeri ve çalıştırılan personel de sigortalı sayılacaktır.
Böyle olunca işveren aile hekiminin yükümlülükleri başlayacaktır.Evvela işyeri için SGK’dan işyeri numarası alıp dosya açacak, çalışanlarını sigortaya bu numara üzerinden bildirecektir. Ve buna bağlı diğer yükümlülükler. Şüphesiz aile sağlığı merkezinde temizlik vb. işlerde çalıştırılan personele asgari ücretin altında olmamak üzere ücret ödenecektir.Bütün bu yükümlülükleri yerine getirmeyen aile hekimlerine ağır cezalar uygulanabilir.Sigortası olmayan personelin tespiti AİLE hekimi, yanında çalışan personelin sigortasız çalıştığının tespit edilemeyeceğini varsayarak bu yola devam edebilir.
Ancak, herhangi bir ihbar ya da şikayet halinde SGK denetmenleri bu durumu kolayca tespit edebilirler. Birincisi aile hekimliğine gidecek olacak SGK denetmeni, çalışan personeli orada görüp doğrudan tutanağa geçirebilir. İşten çıkarılmış personelin şikayeti var ise bu sefer başka yolla izleyecektir. Örneğin; aile hekimliğinin katı atıkları Büyükşehir Belediyesine ait araçlarla toplanırken bu işlem imza karşılığı yapılır, katı atığı alan belediye görevlisi düzenlediği makbuzun bir örneğini aile hekimliğine verirken bir örneği de belediye de kalır. İşte o makbuzda düzenli olarak aile hekimliği personelinin isim ve imzası olur… İşte size belge…Bunlardan başka aile hekimliğinde çalışan personel, aşı teslim alma, belge teslim etme vb. işlemlerini, ilçe sağlık müdürlüklerinde veya sağlık grup başkanlıklarında hep imza karşılığı yaparlar. Bu belgeler de çalışmanın tartışmasız kanıtı olur. Sağlık müdürlükleri görevini tam yapmalı BELLİ aralıklarla aile hekimliklerini denetleyen Sağlık Müdürlüğü personeli, çalışan sigortalı personel var mı yok mu diye de sormaktadırlar. Eğer, personelin sigortası yok ise denetim anında aile hekimince oradan uzaklaştırılmaktadır. Oysa, o aile hekimliğinin sağlık müdürlüğü/sağlık grup başkanlığındaki işlerini takip eden personelin zaten orada kayıtları vardır. Yapılması gereken, ellerindeki o belgelerde ismi bulunan personelin sigortasının yaptırılmasını istemektir aile hekiminden… Olmadı, ellerindeki belgeleri hemen SGK ya intikal ettirmelidirler.